12 °C Antwerpen, BE
donderdag 28 maart 2024
12 °C Antwerpen, BE
donderdag 28 maart 2024

Kadootje voor Bootje!

Bo Van Spilbeeck
© OutTV

Naar jaarlijkse gewoonte reikt tv-zender OUTtv, de enige LHBT+-zender in Europa, de OUT Media Award uit. In Vlaanderen en Nederland gaat de award dit jaar naar de Belgische journaliste Bo Van Spilbeeck. De Vlaamse en Nederlandse LHBT+-gemeenschap roept Bo hiermee uit tot de meest LHBT+-vriendelijke mediapersoonlijkheid van 2018. 

Na o.a. Conchita Wurst, Belgisch premier Charles Michel en K3, mag Bo Van Spilbeeck zich dit jaar de meest LHBT+-vriendelijke mediapersoonlijkheid van 2018 noemen in zowel Vlaanderen als Nederland. Die nieuwe titel, met bijbehorende award, heeft ze te danken aan haar moedige en publiekelijke coming out als transvrouw begin dit jaar, stelt OUTtv. Mede dankzij tv-zender VTM kon Vlaanderen en Nederland haar verhaal volgen en maakte ze het onderwerp ‘transgender zijn’ meer bespreekbaar. Haar coming out werd zelfs wereldnieuws. De OUT Media Award wil thema’s zoals homo- en transseksualiteit maatschappelijk normaliseren en daar heeft Bo dit jaar aan meegeholpen. Vanuit haar functie en bekendheid speelt ze een belangrijke rol in de emancipatie van transgenders. Toch is er nog werk aan de winkel wat betreft gelijke rechten voor de LHBT-gemeenschap. In 72 landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar. In minstens acht landen kan het zelfs leiden tot de doodstraf. Recent verkondigde zelfs president Trump nog aan dat hij juridische stappen wil zetten om de erkenning van transgenders in Amerika onmogelijk te maken.

Bo zelf reageerde aangenaam verrast op haar allereerste award: “Ik ben zeer vereerd maar dit had ik niet verwacht. Er waren tenslotte sterke persoonlijkheden genomineerd dit jaar. Zelf heb ik ontzettend veel geluk dat mijn omgeving mij aanvaardt, dat mijn collega’s positief reageren en dat mijn werkgever VTM mij dezelfde kansen blijft geven als voordien. En dat is dan ook de boodschap naar andere mensen en werkgevers toe: of je nu een werknemer of collega of familielid hebt die homo, lesbisch, biseksueel of transgender is: steun hen, want dat is jammer genoeg vaak nog niet het geval,” aldus Van Spilbeeck. Op de vraag op wie Bo zou stemmen volgend jaar, moet ze niet lang nadenken: “Voor mij mag regisseur Lukas Dhont hem wel winnen. Lukas heeft met zijn filmdebuut ‘Girl’ een pareltje gemaakt over een jonge ballerina die ook transgender is maar toch haar dromen najaagt. Het is een topfilm. Lukas en zijn team mogen van mij zeker met de OUT Media Award naar huis volgend jaar.”

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today