6 °C Antwerpen, BE
woensdag 17 april 2024
6 °C Antwerpen, BE
woensdag 17 april 2024

Luk Alloo in het spoor van Infrabel!

Luk Alloo
© Medialaan/VTM

Op donderdag gaat Luk Alloo op pad met de harde nachtraven van Infrabel. Met maar liefst 3.000 volt boven het hoofd staan zij in voor het onderhoud en de reparatie van het spoorwegennet.

“De werken worden meestal ’s nachts verricht, als de sporen buiten dienst zijn. We sluiten de bovenleiding kort met het spoor. Als er dan elektriciteit in onze zone komt, volgt er een kortsluiting die ons van gevaar vrijwaart. Toch moet je constant alert blijven. Even je concentratie verliezen kan fataal zijn. Op de kabels waaraan we nu werken zit geen spanning, maar aan de overkant zit 3.000 volt.” Luk bedankt de ploeg dan ook in naam van alle treinreizigers: “Ik vind het echt spectaculair wat jullie doen”.

Iets over middernacht heeft Luk een gesprek met Eddy, die met zijn danscafé Poco Loco wereldberoemd is in Kortrijk. “Ik lééf echt in de nacht”, klinkt het daar. “Ik voel me daar beter bij. ’s Nachts ben ik iemand anders en kan ik pas echt mezelf zijn.” Luk praat ook met stripper Kelly. “Vroeger deed ik een kantoorjob, maar nu heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Het is heel weinig slapen, zeker als je een zoontje hebt. Maar ik hou van de nacht.”

In Antwerpen valt Luk ook een bar binnen die 7 dagen per week en 24 uur per dag geopend is. “Wij sluiten nooit”, zegt de barman. “Ik denk dat wij de laatste zijn die dit ritme volhouden.” In de bar praat Luk ook met schrijver Hugo, die de nacht opzoekt om zijn tweede roman te schrijven. Ver weg van het feestgedruis maakt Luk kennis met Manfred, een Antwerpse dakloze. “Ik ben nu 43 en leef al 9 jaar op straat”, getuigt hij. “Er zijn geen instellingen die mij kunnen helpen. Maar ik geef niet op tot mijn batterij plat is.”

Om 2 uur bezoekt Luk de drukkerij van een krant. “Wij drukken hier 40.000 kranten per uur, tegen 4 uur zijn we klaar”, vertelt verantwoordelijke Hans. “Ik hou van de nacht en van deze job. Vooral van de betrokkenheid bij de krant.” Luk volgt het proces van drukken tot inbinden. Nadien rijdt hij ook mee met de chauffeur die de krantenwinkels bevoorraadt. Een gigantische sleutelbos springt hem in het oog. “Ik bedien zo’n 25 winkels. Die zijn nog gesloten als ik lever, daarom heb ik sleutels van alle zaken.”

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today