Street art parcours in Brussel ter ere van 90 jaar Mickey Mouse

0
Mickey Mouse
© Disney

“Ik hoop dat we één ding nooit uit het oog verliezen, dat het allemaal begon met een muis,” luidt de beroemde quote van Walt Disney. Negentig jaar na zijn debuut op groot scherm in Steamboat Willie op 18 november 1928 eert The Walt Disney Company zijn wereldwijde icoon Mickey Mouse, ‘the True Original’, met een mondiale viering die doorgaat tot na 2018, en natuurlijk ook in België, meer specifiek in Brussel.

“Het was belangrijk voor ons om onze geliefde Mickey Mouse met alle Belgen te vieren door de afgelopen 9 decennia in onze hoofdstad Brussel in de kijker te zetten met diverse activiteiten en festiviteiten. Mickey heeft altijd al kunstenaars met verschillende achtergronden zoals kunst, mode en design geïnspireerd en we zijn blij dat we voor deze bijzondere verjaardag met lokale en internationale kunstenaars kunnen samenwerken”, verklaart Aurore Devos, Senior Franchise Manager bij The Walt Disney Company.

Tijdens de maand november wordt Mickey Mouse gevierd met een street art parcours in de Sint-Katelijnewijk en verschillende kunstinterventies in de metrostations Rogier en De Brouckère van de MIVB. Brusselaars en bezoekers zullen Mickey kunnen ontdekken aan de hand van de visie van verschillende bekende street artists zoals OakOak, Joachim, Oli-B, IDEM, David Martin, Les Louves en animatiekunstenaar Jean Forest.

Wie door Brussel wil reizen in Mickey-stijl kan tramlijn 92 (Fort-Jaco) nemen, die dagelijks een Mickey-tram ter beschikking zal stellen. Reizigers kunnen ook vijf verschillende Mickey Mobib-reiskaarten verzamelen.

Metrostation De Brouckère

Om de 90ste verjaardag van Mickey te vieren, heeft straatartiest IDEM zich – in samenwerking met animatiekunstenaar Jean Forest – een levende muurschildering voorgesteld die de Europese hoofdstad voorstelt in een “Mickey factory”-versie. Dankzij de techniek van projection mapping komt de Brusselse Mickey Factory muurschildering tot leven en biedt ze een kleurrijk en dynamisch universum. Het kunstwerk is niet alleen geweldig om naar te kijken, het is ook nuttig omdat het in real time de wachttijd voor de metro’s die door het metrostation De Brouckère rijden (van 22/10 tot 17/11) integreert.

Metrostation Rogier

Op 2, 3 en 5 november werden kunstenaars Oli-B en Les Louves uitgenodigd om een levensgroot standbeeld van Mickey te versieren tijdens een artist residency in een pop-up store die ter ere van Mickey in het metrostation Rogier geopend wordt.
Metro- en premetroreizigers kregen de kans om hen live aan het werk te zien. Een derde standbeeld en markers is beschikbaar voor het publiek in de winkel om de bezoekers een gezamenlijke creatiebeleving aan te bieden.

Digitale kunst

De viering neemt het hele digitale schermennetwerk van het MIVB/STIB over, waar de digitale kunstenaar David Martin Mickey zal laten dansen en springen van vreugde. Hij heeft vier unieke Mickey-dansers geanimeerd wiens enige missie en ambitie is mensen te doen glimlachen. Want deze verjaardag is vooral een feest! (Van 6 november t.e.m. 17 november)

Dansaertwijk

Niet alleen ondergronds maar ook bovengronds wordt Mickey Mouse gevierd door bekende straatartiesten. In de trendy Dansaertwijk in het centrum van Brussel heeft curator Bjørn Van Poucke van The Crystal Ship, het wereldberoemde straatkunstfestival in Oostende, de Franse straatkunstenaar OakOak en de Belgische referentie Joachim de opdracht gegeven om verschillende gebouwen te Mickeyficeren zoals de iconische boetiek Maison Margiela aan de Vlaamse Steenweg, het enorm populaire Brussels Beer Project in de Dansaertstraat of zelfs de garagedeur van een oud Grieks restaurant aan de Baksteenkaai. (Van 1 november t.e.m. 30 november)

In alle MIVB/STIB-stations en in verschillende bars & restaurants is een kaart met het street art parcours beschikbaar. Op de website http://mickey90.mivb.be kan iedereen meedoen om een weekend te winnen in Disneyland Parijs waar een exclusieve 90ste Mickey Mouse Party wordt georganiseerd. Op site vind je ook alle praktische informatie over de #Mickey90 initiatieven in Brussel.

Verjaardag

Mickey’s verjaardag wordt gevierd ter ere van de release van zijn eerste bioscoopfilm, Steamboat Willie, op 18 november 1928 in het Colony Theatre in New York City. Sindsdien verscheen hij in meer dan 120 tekenfilms en is hij momenteel te zien op Disney Channel in de Mickey Mouse cartoonreeks en op Disney Junior in Mickey and the Roadster Racers.

Om deel te nemen aan het gesprek op social media worden fans aangemoedigd om de hashtag #Mickey90 te gebruiken.

advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here