6 °C Antwerpen, BE
zaterdag 20 april 2024
6 °C Antwerpen, BE
zaterdag 20 april 2024

Scholen worden dankzij Blitz genderbewust tijdens Sinterklaasperiode

Pieterjan en Jens van het kidspopduo BlitZ brachten onlangs hun nieuwe single ‘Doe de Sintershake’ uit en maken daarmee komaf met de genderstereotype keuzes bij speelgoed voor kinderen.
De single en het bijhorend dansje zijn een succes bij de vele Sint intredes en op scholen. En laat dat nu net de doelgroep zijn die BlitZ wil bereiken met hun statement. Om kinderen genderbewust te maken lanceren de jongens een lesbundel met tips & tricks rond het genderthema voor alle Vlaamse basisscholen. In samenwerking met Rosa vzw, kenniscenter voor gender en feminisme, gaat Pieterjan op scholentoer om aan de hand van een interactief spel schoolkinderen meer genderbewust te maken. “En natuurlijk gaan we ook dansen op de Sintershake”, aldus Pieterjan. Ondertussen zijn reeds een kleine 100 basisscholen geregistreerd als gendershake school! Scholen kunnen zich makkelijk registeren via www.blitzonline.be/doedesintershake.

“Gelukkig mogen heel wat kinderen kiezen waarmee ze spelen. Zo maakten mijn ouders er geen enkel probleem van als ik een pop aan de Sint vroeg. Helaas is dit bij heel wat gezinnen niet zo.’’ aldus Pieterjan van BlitZ. ‘‘Ook bij de winkelketens en speelgoedfabrikanten is er nog wat werk aan de winkel”, gaat Jens verder die zelf leerkracht is in het lager onderwijs, ‘‘Heel wat kinderen in mijn klas durven vaak geen andere keuzes te maken uit groepsdruk of omdat het algemeen verondersteld wordt.”

Dat BlitZ in hun liedjes graag een boodschap meegeeft aan kinderen is niet nieuw. ‘‘We vinden het heel belangrijk om kinderen op een leuke manier duidelijk te maken dat iedereen zichzelf mag en kan zijn. Zo zingen we het ook letterlijk in het liedje.”

In hun gloednieuwe single en videoclip ‘Doe de Sintershake’ shaken de jongens letterlijk alles door elkaar. In de clip zien we jongens typisch jongensspeelgoed krijgen en omgekeerd. De kinderen zijn er niet gelukkig mee en de Pieten schieten in actie om het speelgoed te wisselen. ‘‘Waarom zou een jongen niet met een pop kunnen spelen en een meisje met een autobaan?”, aldus Pieterjan en Jens. De jongens zijn erg geschrokken van alle reacties over de Zwarte Pieten in hun videoclip. ,,Heel wat mensen vinden dat de Pieten in onze videoclip niet zwart genoeg zien, terwijl het in de clip vooral om het genderthema gaat. Mensen kunnen erg hard reageren en voelen zich blijkbaar sterk achter hun scherm.’’

De nieuwe hit van BlitZ ‘Doe de Sintershake’ is te downloaden en te streamen via de gekende kanalen en te bekijken op YouTube.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today