11 °C Antwerpen, BE
vrijdag 2 oktober 2020
11 °C Antwerpen, BE
vrijdag 2 oktober 2020

80-jarigen gaan back to basic in Mongolië

De Wereld Rond Met 80-jarigen
© Medialaan/VTM

Vorige week verscheen er een grote smile op het gezicht van Aureel toen Sieg en Olga hem vertelden dat Mongolië de volgende halte van hun wereldreis zou worden.

Heb je daar nog een lief zitten misschien”, lachte Elise. Na de drukte in Bangkok gaat De Wereld Rond met 80-jarigen – dat de voorbije weken bijna 800.000 kijkers (live+uitgesteld) wist te boeien – back to basic in Mongolië. De luxe is even ver weg, want de groep verlaat de bewoonde wereld om te overnachten in typische yurts, met amper comfort. En dat is voor sommigen een grote aanpassing…

Op hun voorlaatste bestemming begint de vermoeidheid bij de 80-jarigen toch wat door te wegen. Hun reis start met een rit door de Mongoolse steppe, waar het genieten is van de natuur en de uitgestrekte landschappen. Maar wat doe je als je onderweg een plaspauze moet inlassen en er in de verste verte geen toilet te bespeuren is? Alleszins niet plassen in de natuur, beslist Vital resoluut. En dus gaat hij op zoek naar de dichtstbijzijnde toilet: een houten hok met een immens gat in de grond. “Het was precies de vergeetput van het Gravensteen. Alleen durfde ik hier niet naar beneden te kijken.

Wat voor Vital de grootste cultuurshock van zijn wereldreis is, is voor Aureel een droombestemming. Hij hielp als jonge knaap al mee op de boerderij van zijn familie en was gepassioneerd door de ruitersport. Zijn ultieme droom is om ooit op een typisch Mongools paard te rijden en dat is exact wat hij samen met Olga mag doen. De tachtigers gaan ook op bezoek bij een traditionele nomadenfamilie, bezichtigen een Boeddhistisch klooster én ontdekken een typisch Mongoolse traditie: boogschieten. Dat wordt ‘een schot in de roos’ voor Mariette, die vlot overweg kan met pijl en boog. “Misschien omdat ik naaister ben en een vaste hand heb?” Voor haar en René hebben de nomaden nog een extra opdracht in petto: uitwerpselen van koeien en paarden verzamelen om het kookvuur aan te steken.

De Wereld Rond Met 80-Jarigen, donderdag 14 maart 2019 om 20u35 bij VTM.

Binnenkort start Entertainment Today met een (wekelijkse) nieuwsbrief. Mis dit niet en schrijf je nu meteen in!

* verplicht in te vullen
Entertainment Today