14 °C Antwerpen, BE
dinsdag 30 april 2024
14 °C Antwerpen, BE
dinsdag 30 april 2024

Eventsector: “Zonder nieuwe versoepelingen vallen er volgende maand ontslagen en wordt de uitstroom compleet!”

Vanmiddag zitten vertegenwoordigers van de cultuur- en evenementensector samen op het kabinet van minister van Cultuur Jan Jambon. Donderdag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen en in aanloop vraagt de sector om het aantal toeschouwers op evenementen af te laten hangen van de locatie. Momenteel zijn er slechts 100 mensen binnen en 200 mensen buiten toegestaan, waardoor het onmogelijk is om rendabele evenementen te organiseren. “Er is natuurlijk een verschil tussen honderd mensen in het Sportpaleis of in een kleine club”, zegt Tom Kestens namens de crisiscel cultuur vandaag in Het Laatste Nieuws. “We willen daarom dat er aan het kader aanpassingen worden aangebracht. We hebben protocollen klaar om ‘coronaproof’ te werken in functie van de capaciteit.” Naast de aantallen vraagt de sector ook een verlening van de steunmaatregelen en een duidelijk toekomstperspectief.

Met #SoundOfSilence, een actie die ondertussen ook is overgenomen in Nederland, voerde de brede event- en cultuursector de voorbije week een stevige actie op de sociale media.

“Het is vijf na twaalf. Als er deze week door de Nationale Veiligheidsraad geen versoepelingen komen of brede steun vrees ik dat we volgende maand een tsunami van ontslagen en uitstroom binnen de sector mogen verwachten. In september liggen we een half jaar stil en zonder duidelijk plan en toekomstperspectief gaan er heel wat bedrijven dadelijk kopje onder. Een aantal getalenteerde mensen binnen de sector hebben zich de voorbije maanden omgeschoold en zijn elders aan de slag gegaan. Ik vrees dat de uitstroom is begonnen nog voor de relance een feit is. Veel zal afhangen van wat er deze week wordt beslist. In eerdere interviews gaven de virologen al aan dat zij er geen graten inzien om meer mensen toe te laten op evenementen. Zij spelen de bal door naar de Veiligheidsraad. Hopelijk hebben ze daar de boodschap begrepen!”, klinkt het vertrouwelijk bij enkele key players uit de sector.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today