De wetenschap evolueert met rasse schreden, maar toch blijft het moeilijk om het weer correct te voorspellen. Hoe komt dat? David Dehenauw legt uit waarom buien voorspellen zo moeilijk is…
“Grote regenzones zien we wel aankomen, aparte buien laten zich moeilijker voorspellen”, geeft weerman David Dehenauw toe in Dag Allemaal. “Niet voor niets is dikwijls sprake van ‘plaatselijke buien’.” Want één ding is duidelijk…
“Een kwartier eerder kan het op radarbeelden lijken of ze recht boven je hoofd zullen overtrekken, maar plots veranderen ze van richting of van sterkte en blijft het droog.”
“Je kan niet altijd uren van te voren zeggen of het al dan niet zal regenen op een festival.” Hoe komt dat?
“Buien ontstaan als de atmosfeer onstabiel en vochtig is, en bij grote temperatuurverschillen tussen de onderste en bovenste luchtlagen”, legt David Dehenauw uit. “En onstabiel betekent onzeker.” Al valt één iets wél te voorspellen…
“De onstabiliteit is nog wel te voorspellen”, verduidelijkt weerman David Dehenauw. “We weten het als er buien aankomen, maar veel hangt af van de grootte.”
“Op een welbepaalde plaats zijn we pas even tevoren zeker dat het gaat regenen. Dan spreken we over 10 of 20 minuten.” En wat dan met onweer?
“Bij onweersbuien is het nog moeilijker, omdat die snel ontstaan en evolueren. We weten wel dat er onweer zal losbreken, maar niet waar precies”, onthult weerman David Dehenauw in gesprek met Dag Allemaal.