5 °C Antwerpen, BE
zondag 21 april 2024
5 °C Antwerpen, BE
zondag 21 april 2024

Evenementensector op randje van bankroet

De Romeo's nieuwe outfit Schlagerfestival Hasselt
Foto: Tom Bergs

“Een week uitstel, dat kunnen we verdragen. Maar geen dag langer: 80.000 werknemers zijn aan het wachten, de sector ligt helemaal plat.”

Met 80.000 zijn de mensen die in ons land actief zijn in de evenementensector. Naast de horeca en het toerisme werden ze zwaar getroffen door het coronavirus. Ze waren bij de eersten die verplicht werden om hun activiteiten te staken en de meesten zitten nog steeds thuis in afwachting van een toekomstperspectief. Dat laatste was door de Nationale Veiligheidsraad voorzien om deze week aan te kondigen, maar door de heropleving van het virus worden de bekrachtigingen van fase 5 (augustus) en fase 6 (september) van de exitstrategie met één week uitgesteld.

“Iemand zal het lef moeten hebben om ons perspectief te beiden. Ons langzaam laten doodbloeden zal niet de oplossing zijn”, zegt Bruno Schaubroeck van de Alliantie van Belgische Event Federaties in de kranten van Mediahuis. “Eén week uitstel, dat kunnen we verdragen. Maar geen dag langer: 80.000 werknemers zijn aan het wachten, de sector ligt helemaal plat.”

Vooral het gebrek aan toekomstperspectief wordt door enkele belangrijke spelers in de sector openlijk gehekeld. “Wat mij vooral stoort, is dat er op de vorige Veiligheidsraad de belofte is gemaakt. Ze gingen met een alternatief en actieplan komen voor nachtclubs en discotheken. Maar nu zijn er weeraal geen bijkomende maatregelen. Er wordt zelfs niet gesproken over onze sector”, zegt Yves Smolders van de Hasseltse Club Versuz in Het Laatste Nieuws.

Uit rondvraag blijkt dat zomerbars, pop-up concerten, zomerterrassen en varianten vooral tijdelijke oplossingen zijn. “Je houdt er je mensen mee aan de slag, maar met de aantallen die nu toegestaan draai je amper omzet. Als men niet snel beslist ziet zal de golf van faillissementen in het najaar niet meer te overzien zijn. Heel wat bedrijven zitten in de gevarenzone. Het water staat er tot aan de lippen”, klinkt het in de sector.

Niet alleen bij ons, ook in Nederland zijn de gevolgen van het coronavirus merkbaar in de entertainment-sector. Na AFAS Live en Ziggo Dome maakte Mojo Concerts, de 3de grote pijler van Live Nation in Nederland gisteren een reorganisatie bekend. De populaire concertorganisator van o.a. Lowlands ontslaat 43 van de 130 werknemers.

‘We zijn een bedrijf met gepassioneerde mensen dat dagelijks geweldige evenementen organiseert waar jaarlijks twee miljoen bezoekers naar toe gaan. Alleen dan word je geconfronteerd met een virus dat de halve maatschappij stillegt waaronder ons bedrijf. We hadden gehoopt in september weer volledig aan de slag te kunnen maar dat is niet realistisch. Het gebrek aan concreet perspectief heeft ons doen besluiten om te reorganiseren’, zegt directeur John Mulder in de Nederlandse kranten.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today