13 °C Antwerpen, BE
vrijdag 18 september 2020
13 °C Antwerpen, BE
vrijdag 18 september 2020

Helmut Lotti is helemaal terug en vangt goud voor ‘Soul Classics In Symphony’.

Helmut Lotti
© VIER

Een jaar na ‘The Come Back Album’ is Helmut Lotti weer helemaal terug van weg geweest met ‘Soul Classics In Symphony’.  Het album werd gisterenavond bekroond met een Belgische gouden plaat voor de verkoop van meer dan 10 000 exemplaren. 

De pers in binnen- en buitenland bloklettert het al dagen: Helmut Lotti is terug! Of hij eigenlijk ooit is weg geweest? “Toch wel.  Na ‘Time To Swing’ heb ik tijd genomen voor mezelf.  Ik wou mezelf zowel persoonlijk als muzikaal herbronnen,” steekt Helmut van wal.  Wat hij niet weet is dat tijdens ons interview alles wordt klaargestoomd om hem te verrassen met een gouden plaat tijdens de opnames van Gert Late Night.  Maar goed, even terug naar ‘Mijn Hart En Mijn Lijf’; het eerste album dat Lotti uitbracht na zijn symfonisch verhaal.  “Het was een plaat waar ik lang aan heb gewerkt, maar dat niet het verhoopte resultaat opbracht.  Ik heb me artistiek helemaal kunnen uitleven op die plaat maar 30 concerten langs culturele centra later, was dat verhaal uitverteld.  Heel jammer.  Toen heb ik het besluit genomen om de Engelstalige toer op te gaan; weliswaar weer met een symfonisch orkest.  Zo is het idee voor The Come Back Album ontstaan.”

Klassiekers met een persoonlijke toets

Stilaan ontstond het idee om een plaat te maken rond klassiekers in het soulgenre.  En ere wie hem toekomt: Lotti is er op ‘Soul Classics In Symphony’ in geslaagd om die klassiekers van een persoonijke toets te voorzien.  “Ten tijde van ‘Goes Classic’ heb ik altijd gezegd: ‘ik ben geen klassieke zanger. Nu zeg ik: ‘ik ben geen soul zanger’.  Dus het zou helemaal fout zijn om ‘soul’ te willen klinken,” weet Lotti.  “Het succes van de ‘Goes Classic’-albums lag hem trouwens net in het feit dat ze niet ‘klassiek’ klonken.  Ze hadden – zoals ik het graag zelf omschrijf – de klassieke sound met de ballen van Elvis,” gaat hij verder.

Helmut Lotti
 © VIER

De nummers op zijn album, zijn ook niet de cliché-soulclassics.  Het album bevat een aantal verrassende nummers.   Lotti is zichtbaar in zijn nopjes als we hem aanspreken over Purple Rain’, een cover van het onverwoestbare Prince-nummer. “’Purple Rain’ is een heilig huisje en daar raak je niet aan.  Maar ik zou mezelf niet zijn als ik het toch doe.  Het is trouwens één van de lievelingsnummers dat al lang op mijn verlanglijstje stond om te coveren. En ook hier weer: ik heb er mijn eigen ding mee gedaan en ben toch dicht bij het origineel gebleven. Al moet je mij nu niet meteen in paarse glitterpakjes op een podium verwachten,”grapt hij.

De nieuwe single die sinds vandaag uit is ‘So You Win Again’ is misschien een atypische singlekeuze; maar voor Helmut eentje die helemaal past in het Soul Classics-verhaal.  “Ik leerde het nummer kennen in de discotheek waar ik als zeventienjarige knaap in het weekend meehielp.  Ik heb het nummer altijd speciaal gevonden.  Het is eigenlijk een Brits nummer dat eigenlijk ver van het soulverhaal afstaat.  Maar ik dach bij mezelf: ‘Als ik het nummer nu eens opwerk, er een tweede stem op zet en het koor driestemmig laat zingen dan kan de song zoveel méér worden.  En zo geschiedde.  Ik ben blij dat het de tweede single is geworden.”

Ruimte voor eigen songs

Helmut Lotti
© Medialaan/VTM

Op het album prijken naast de onverwoestbare soulklassiekers ook drie eigen songs.  ‘Down The Aisle Together’ is een muzikale liason met Coco Jr. Het optimistische ‘A Beautiful Life’ is een nummer dat hij zelf schreef; samen met zijn vriendin Marieke. “Het gaat over het universele gevoel van prille verliefdheid,” weet hij als we hem vragen waarover het nummer gaat.  “En nee, want ik zie je al denken: het is geen autobiografisch nummer. Of toch… een beetje,” lacht hij.   ‘No More Wasted Years’ is dan weer het bewijs dat een song beter kan worden als je hem even laat voor wat die is.  “Ik schreef het nummer oorspronkelijk als een rocksong.  Maar een rockalbum zat er niet aan te komen en dus haalde de song door de ‘soulmolen’.  Het resulaat is een gezellige shuffle geworden; een nummer dat qua sfeer sterk aanleunt bij The Supremes.”

Edsilla Rombley?  Da’s een beer, he!

‘If You Don’t Know Me By Now’ zingt Lotti samen met de Nederlandse zangeres Edsilla Rombley.  “Een niet voor de hand liggende keuze voor de luisteraar, maar voor mezelf perfect te verklaren,” zegt Lotti.  “Rombley is een zwarte zangeres, heeft een stem als een klok en klinkt als mijn absulute lievelingszangeres Gladys Knight.  De klankkleur van haar stem bezorgt me kippenvel, geeft energie… Bovendien is Edsilla een enorm sympathieke dame en toegegeven… als ik naast haar sta: da’s een beer, he!” gekscheert Helmut. “Tuurlijk telt Vlaanderen ook heel wat goede zangeressen.  Ik denk maar aan Sandrine (Van Handenhoven, nvdr.)  Maar voor dit album viel de keuze op Edsilla; misschien ook net omdat ze in Vlaanderen niet bekend is.”

50?  Daar ben ik niet mee bezig.

Vorige week mocht Lotti  de Intergenerationele Prijs van de Stad Brussel in ontvangst nemen.  “Ik vond het een hele eer om die prijs te mogen ontvangen”, zegt hij hierover. “Ik krijg die prijs omdat ik ‘de solidariteit tussen de verschillende generaties bewerkstellig’”, zegt Lotti plechtig. “En dat werd me onlangs nog duidelijk. Een fan zei me dat ze vroeger met haar moeder naar mijn optredens kwam, en nu met haar dochter. Heel mooi vond ik dat!”

Helmut Lotti
© CNR Music

Komen we naadloos aan bij z’n leeftijd.  Binnen iets meer dan een jaar wordt Lotti 50. “Maar daar ben ik niet mee bezig. Ik hoop nog heel lang te mogen doen waar ik goed in ben en wat ik graag doe.  Ik heb in mijn leven mooie en minder mooie momenten meegemaakt. Maar dat heeft iedereen. Ik heb mezelf altijd als een zondagskind beschouwd. M’n leven ruilen met dat van iemand anders?  Ik denk het niet!”

Een symfonisch orkest is een meerwaarde

Binnenkort schiet Lotti uit de startblokken voor een toernee van 50 concerten die hem naast Vlaanderen ook naar Zuid-Afrika, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk brengt.  Best pittig.  Hij onderneemt het avontuur met z’n Golden Symphonic Orchestra.  “Een absolute meerwaarde vind ik dat.  Met zo’n orkest kan je muzikaal heel klein gaan, maar ook groots uitpakken.  Ik vind dat fantastisch; de sfeer die je daarmee kan bereiken.  Voor de toernee start, nemen we in de AED Studio’s in Lint trouwens een televisiespecial op in een spiegeltent.  Ook iets waar ik naar uitkijk.”

Praktisch

Voor tickets en info voor de zeven concerten die Helmut Lotti in Vlaanderen geeft, kan je terecht op www.gracialive.be.  

Binnenkort start Entertainment Today met een (wekelijkse) nieuwsbrief. Mis dit niet en schrijf je nu meteen in!

* verplicht in te vullen
Entertainment Today