14 °C Antwerpen, BE
zaterdag 25 mei 2024
14 °C Antwerpen, BE
zaterdag 25 mei 2024

Helmut Lotti kan het nog altijd!

Helmut Lotti
© Christof Desmedt

Zaterdagavond gaf Helmut Lotti in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen (voor de gelegenheid helemaal uitverkocht) de aftrap van zijn ‘Soul Classics In Symphony’-tour. Naast optredens in eigen land, staan ook Zuid-Afrika, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk op het programma.  

25 jaar jaar geleden stond Lotti voor het eerst op het grote, rode podium van de toen nog niet gerenoveerde Koningin Elisabethzaal.  Zonder het toen zelf te beseffen, schreef hij samen met zijn manager Piet Roelen het eerste hoofdstuk van een mooi stukje muziekgeschiedenis.  ‘Helmut Lotti Goes Classic’ werd een succesverhaal en betekende de internationale doorbraak voor de zanger die geboren werd in Sint Amandsberg bij Gent.  

Na vier albums in het klassieke genre, verbreedde Lotti zijn muzikale horizon.  ‘Out Of Africa’ was gestoeld op dezelfde succesformule als de ‘Goes Classic’-albums.  Alleen maakten de klassieke stukken plaats voor symfonische bewerkingen van Afrikaanse klassiekers.  Nadien volgenden nog ‘Latino Classics’, ‘Latino Love Songs’, ‘My Tribute To The King’, ‘Pop Classics in Symphony’, ‘From Russia With Love’, ‘The Crooners’ en ‘Time To Swing’.  Na dat laatste album, dat in 2008 verscheen, zette Lotti geheel onverwacht een punt achter zijn symfonisch sprookje. 

Tijd om te herbronnen

 “Na ‘Time To Swing’ heb ik tijd genomen voor mezelf.  Ik wou mezelf zowel persoonlijk als muzikaal herbronnen,” vertelt Lotti.  Dat resulteerde in het album ‘Mijn Hart En Mijn Lijf’.  “Het was een plaat waar ik lang aan heb gewerkt, maar dat niet het verhoopte resultaat opbracht.  Ik heb me artistiek helemaal kunnen uitleven op die plaat maar 30 concerten langs culturele centra later, was dat verhaal uitverteld.  Heel jammer.  Toen heb ik het besluit genomen om de Engelstalige toer op te gaan; weliswaar weer met een symfonisch orkest.  Zo is het idee voor The Come Back Album ontstaan.”

Stilaan ontstond het idee om een plaat te maken rond klassiekers in het soulgenre.  En ere wie hem toekomt: Lotti is er op ‘Soul Classics In Symphony’ in geslaagd om die klassiekers van een persoonijke toets te voorzien.  “Ten tijde van ‘Goes Classic’ heb ik altijd gezegd: ‘ik ben geen klassieke zanger. Nu zeg ik: ‘ik ben geen soul zanger’.  Dus het zou helemaal fout zijn om ‘soul’ te willen klinken,” weet Lotti.  “Het succes van de ‘Goes Classic’-albums lag hem trouwens net in het feit dat ze niet ‘klassiek’ klonken.  Ze hadden – zoals ik het graag zelf omschrijf – de klassieke sound met de ballen van Elvis,” gaat hij verder.

De vos verleert z’n streken niet!

© Christof Desmedt – v.l.n.r. Marc Diels, Ingeborg Royens, Helmut Lotti, Glenn Diels en Entertainment Today hoofdredacteur Christof Desmedt

Lotti’s succes ligt hem inderdaad deels in het feit dat hij niet de pretentie heeft om ‘klassiek’ of ‘soul’ te klinken.  “Muziek moet toegankelijk zijn voor iedereen die ze wil zingen,” zei hij zaterdagavond.  Een andere reden voor zijn succes is te vinden in zijn eenvoud.  Lotti staat niet op het podium als dé ster.  Al wat hij wil is zichzelf en de mensen waarvoor hij optreedt, zo goed mogelijk te amuseren.  

Een perfect uitgekiende setlist van soulklassiekers in het eerste deel, werd afgewisseld van een potpourri van het beste van zowat alle klassieke albums die hij destijds uitbracht.  Met een breed scala aan muziekgenres, wist Lotti zaterdagavond zelfs de meest Siberische criticus te ontdooien.  En voor wie nog niet helemaal overstag was gegaan, haalde Lotti zijn ultieme wapen boven: aan het einde van de show zong hij een medley van de Vlaamse klassiekers waar het voor hem in de jaren ’90 allemaal mee begon: ‘Bij Jou Alleen’, ‘Kom Nu’ en ‘Waarom Ik’ kregen de Elisabethzaal helemaal mee.  

25 jaar na datum moet het gezegd: Helmut Lotti kan het nog steeds. De vos in hem is z’n streken helemaal niet verleerd. Integendeel.  Lotti staat als een huis; is als een stevige Franse wijn: hij wordt met de jaren beter! 

Praktisch

Voor tickets en info voor de zeven concerten die Helmut Lotti in Vlaanderen geeft, kan je terecht op www.gracialive.be.  

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today