19 °C Antwerpen, BE
zaterdag 22 juni 2024
19 °C Antwerpen, BE
zaterdag 22 juni 2024

Herbert Verhaeghe: “Ieder nummer op ‘Verwonderd’ heeft z’n eigen verhaal”

Herbert Verhaeghe
© PK Productions

Aan de hand van 12 songs op zijn kerstalbum ‘Verwonderd’ wil Herbert de luisteraar vertellen wat de kerstperiode voor hem betekent.  “Ieder nummer heeft z’n eigen verhaal dat op één of andere manier terug te brengen is naar m’n eigen leven; maar evengoed van toepassing is in dat van anderen.”

‘Hoe Lang’ is de opener van het album en zet meteen de toon. Kerstmis draait om vrede alleen is die vrede soms ver zoek.  In het nummer zing ik dat iedereen recht heeft op een vredevolle wereld; en in de eerste plaats onze kinderen.  De dag dat we daar niet meer in geloven… dan pas wordt het donker.

‘Met Kerst Sluit Ik Jou In M’n Armen’ vertelt het verhaal van verbondenheid over de grenzen van tijd en ruimte heen. Vaak valt het voor dat mensen elkaar door omstandigheden niet zo vaak zien als ze zouden willen.  Een verhuis naar het buitenland, een kind dat op kot gaat, familie die drie provincies verder woont… Kerstmis is de periode van hereniging; een periode waarin geliefden, familie en vrienden elkaar weer in de armen sluiten.

Pakjes kopen voor de feestdagen. Op zoek gaan naar dat ene geschikte geschenk: het is een hele uitdaging en al helemaal als dat geschenk maar 25 euro mag kosten. Het is een nummer waar heel wat mensen zich ongetwijfeld zullen in herkennen.  Bovendien één van de favorietjes op de plaat want het nummer swingt van de eerste tot de laatste seconde.

Ik ben recent peter geworden van Julot.  Het inspireerde me tot het schrijven van ‘Als Een Baby Lacht’.  Zeg nu zelf: is er iets mooier, iets onschuldiger en iets ontroerender dan de glimlach van een pasgeboren kind?  

Voor de volwassen Herbert is er geen periode zo feestelijk dan de kerstperiode.  Maar toch kijk ik met heimwee terug naar de kerstdagen van weleer.  Toen de winter nog echt winter was, plassen dichtgevroren waren en we rond de kerstboom zaten terwijl het buiten dikke vlokken sneeuwde. 

Hoewel de eindejaarsperiode het toppunt van gezelligheid en verbondenheid is, bestaat er tijdens die dagen ook veel eenzaamheid.  Aan de fanstand krijg ik vaak verhalen te horen van mensen die zich eenzaam voelen; een gevoel dat tijdens de feestdagen extra knaagt.  ‘Koud En Eenzaam’ gaat over die mensen voor wie de kerstperiode snel achter de rug mag zijn.

De feestdagen, dat zijn ook de kerstmarkten.  Zelf trekken we er dit jaar met de fans op uit naar Düsseldorf. Ik hou van de sfeer van die markten, de kraampjes, glühwein en braadworsten. Heerlijk vind ik het.  In die mate zelfs dat ik er het nummer ‘Fonkelende Sterren’ aan wijdde.

‘Ik Heb Je Nodig’ is een nummer over echte vriendschap en het besef hoe waardevol die is in goede én slechte momenten.  Onlangs verloor één van m’n beste vrienden z’n moeder.  We hebben samen al zoveel afgelachen… maar vriendschap is meer dan dat. Het is ook de schouder waarop de ander kan uithuilen. 

Ik ben katholiek opgevoed maar ben absoluut geen kerkganger.  Toch kan ik begrijpen dat er tijdens de kerstperiode heel wat mensen naar de kerk gaan om er hun Kerst te beleven. Een kerk blijft hoe dan ook een zeer bijzondere plaats waar heel wat mensen zich geraakt voelen.  En even als zanger: de akoestiek van een kerk is geweldig. 

Nog een swingertje op het album is ‘Vrolijk Kerstfeest Allemaal’.  Het is een positief nummer met een positieve achterliggende gedachte: ik droom ervan om ooit met m’n vrienden en familie de kerstdagen door te brengen in het Sauerland… een prachtige streek in Duitsland. Als dat er op een dag van komt, wordt het een feestje om nooit te vergeten.

Tijdens de kerstdagen zal je me nooit op het podium terugvinden.  Die dagen zijn gereserveerd voor mijn geliefden. ‘Kerstmis Met Jou’ gaat hierover. Kerstmis doorbrengen met de personen die je het liefste ziet op de wereld, de gsm en de agenda even laten voor wat ze zijn… Het is een gevoel waar niets boven gaat.

Benny Neyman zorgde voor Herberts favoriete song op het album

Hoewel Benny Neyman al een aantal jaren overleden is, is hij toch aanwezig op ‘Verwonderd’.  De laatste song op het album, ‘Kerstdagen Van Toen’ is één van zijn songs.  “Ik kende het nummer niet en ontdekte het per toeval op YouTube,”vertelt Herbert. “Toen ik het nummer beluisterde, werd ik geraakt in het diepste van m’n zijn.  De nostalgie die het uitstraalt is uniek.  ‘Als kind vond ik die kerstboom al het mooiste wat er was, maar dat begreep ik later pas’ vat het hele nummer samen. Om het nummer nog meer ‘Herbert’ te maken, herschreef ik de tweede strofe.  ‘Kerstdagen Van Toen’ is m’n favoriete song op de plaat geworden,” zegt Herbert met fonkelende ogen. 

Omdat ‘Kerstdagen Van Toen’ Herbert zo wist te ontroeren besloot hij het nummer te voorzien van een sfeervolle videoclip.  Met die clip – die na de Sint gelanceerd wordt – wil hij ‘Verwonderd’ visueel in de kijker zetten.  

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today