13 °C Antwerpen, BE
donderdag 23 mei 2024
13 °C Antwerpen, BE
donderdag 23 mei 2024

Matteo Simoni zet vader-zoon relatie centraal tijdens Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende - Matteo Simoni
© FFO

Dinsdag werd in Oostende de nieuwe promospot en het campagnebeeld van de twaalfde editie van het festival onthuld. Beiden werden naar jaarlijkse traditie gemaakt met een duidelijke persoonlijke insteek van de Master van het festival en dat is dit jaar niemand minder dan Matteo Simoni.

Ook de teaser van de openingsfilm Engel/ Ange van Koen Mortier werd voor de eerste maal getoond. Dit jaar zal het festival ook drie iconen van de Vlaamse cinema huldigen. Zo krijgen Raoul Servais, Harry Kümel en Robbe De Hert allen een Lifetime Achievement Award. Voor de Oostendenaars is het uitkijken naar 20 augustus. Dan vindt namelijk een nieuwe editie van Film in het Park plaats met de openluchtvertoning van La Vita è Bella van Roberto Benigni. Daarmee wordt ook meteen de aftrap gegeven voor de eerste filmkeuze van Matteo Simoni en zal het volledige filmfestival – programma bekend gemaakt worden.

Matteo koos als rode draad doorheen zijn selectie het thema van vader–zoon. Samen met de beloftevolle jonge regisseur Henry Disotuar kwamen ze tot het maken van zes korte spots in plaats van slechts één spot. Matteo wilde graag de sfeer van films à la Nebraska en Cinema Paradiso oproepen, films die het thema vader-zoon relatie behandelen. Samen creeërden ze een unieke ode aan de slow cinema. De productie van de spots was in handen van het jonge productiehuis Finders Keepers.

Naast Nebraska en Cinema Paradiso behoren ook volgende films tot de Matteo’s Master Selectie : The Kid (Charlie Chaplin), Ladri Di Biciclette (Vittorio De Sica), In The Name of The Father (Jim Sheridan), La Vita è Bella (Roberto Benigni), La Stanza del Figlio (Nanni Moretti), Le Fils (Jean-Pierre en Luc Dardenne), La Meglio Gioventù (Marco Tullio) en There Will be Blood (Paul Thomas Anderson).

Lifetime Achievements Awards

Verder worden er ook dit jaar drie iconen van eigen bodem geëerd met een lifetime achievement award op het FFO: Harry Kümel, Raoul Servais en Robbe De Hert. Elke award is gelinkt aan een vertoning van een film van of over één van deze drie pioniers.

Daarnaast zal de langverwachte documentaire ​Hollywood aan De Schelde, het droomproject van Robbe de Hert waar talloze jaren aan gewerkt is geweest, in première gaan. De film kijkt naar de geschiedenis en evolutie van de Vlaamse film. Een geschiedenis waar De Hert zelf een belangrijk figuur in heeft gespeeld. Robbe De Hert zal dit jaar ook een ster krijgen op de Walk of Fame voor zijn aanzienlijk parcours zowel nationaal als internationaal met films zoals “De Witte Van Zichem” en “Blueberry Hill”.

Film in het Park

Wegens een succesvolle eerste editie van ​’Film in het Park’, organiseert het FFO ook dit jaar een gratis vertoning in het Leopoldpark van Oostende. La Vita è Bella ​van Roberto Benigni zal getoond worden, een film uit de Master Selectie van Matteo Simoni. De voorstelling gaat gepaard met een hapje en een drankje. Daarnaast zal ook het volledige programma van het FFO bekend gemaakt worden. Film in Het Park gaat dit jaar door op 20 augustus als voorbode op het Filmfestival van Oostende zelf.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today