3 °C Antwerpen, BE
dinsdag 23 april 2024
3 °C Antwerpen, BE
dinsdag 23 april 2024

‘Meiskes en Jongens’ nieuwe erkenning voor Raymond Van Het Groenewoud

Raymond Van Het Groenewoud
© Jeannot Kerfs

Vorige week mocht Raymond van het Groenewoud tijdens de MIA’s een award in ontvangst nemen voor zijn hele carrière. Er was geen mens in de zaal die hier iets tegen kon hebben. De muziek van van het Groenewoud is ondertussen bijna Vlaams cultureel erfgoed.

En alsof dat nog niet genoeg was wordt één week later het volgende project écht op gang getrokken, de theatershow ‘Meiskes & Jongens’. Regisseur Sébastien De Smet klopte enige tijd geleden letterlijk aan bij van het Groenewoud met de vraag om een musical te maken met en rond zijn werk.

“Een gevoel van gestreelde ijdelheid overheerste. Bovendien had ik al paar keer de theorie verkondigd dat mijn repertoire eigenlijk echt bruikbaar is voor een musical. Zij het dan wel in de ‘alternatieve zin’,” laat Raymond zich ontvallen.

Deze voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van theatermaker Arne Sierens. Het toont een rijke familie, waar alles loopt zoals in ‘de boekskes’! Tot een vriendinnetje van de zonen op bezoek komt en blijkt dat hun vader haar reeds enige tijd goed kent. Opeens worden alle scheuren en barsten van het gezin pijnlijk zichtbaar.

Het wordt niet per se een ‘best of’, maar het volledige arrangement van Raymond van het Groenewoud wordt verwerkt doorheen de ganse show. “Uiteraard passeren er wel
overbekende liedjes de revue, maar evenzeer enkele minder gekende pareltjes. De nummers zijn meer een toevoeging aan het verhaal. Soms worden ze zelfs helemaal verknipt. Iets wat Raymond alleen maar toejuicht,” verklapt Sébastien De Smet.

Speciaal voor ‘Meiskes & Jongens’ kruipt Raymond ook terug achter de partituren. Er wordt speciaal nieuw werk toegevoegd aan de voorstelling. Om dit alles tot leven te brengen maakt Dag Taeldeman nieuwe arrangementen, live uitgevoerd door 3 multi-instrumentalisten. “Maar hoe Sébastien met mijn werk omspringt, dat is zijn zaak. Al speelt hij het achterstevoren.”, aldus Raymond.

Praktisch

‘Meiskes & Jongens’ speelt vanaf donderdag 4 oktober in Theater Elckerlyc in Antwerpen. Gisteren gingen de audities van start, maar de ticketverkoop die start vandaag via www.deepbridge.be, nu één maand lang met 15% lanceringskorting.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today