15 °C Antwerpen, BE
zondag 19 mei 2024
15 °C Antwerpen, BE
zondag 19 mei 2024

Met de Planckaerts terug naar 1970.

Eddy Planckaert
© Medialaan/VTM

Leven zoals in de seventies, met een stoof in de woonkamer die dienst doet als centrale verwarming én kookeiland, een zwart-wit tv en echte Vlaamse kost op het bord: een grote breuk met het heden is het niet voor Eddy Planckaert en zijn familie, die anno 2019 nog steeds de eenvoud van vroeger verkiezen.

Dat weet ook televisiekijkend Vlaanderen, die 12 jaar lang kon binnenkijken bij de Planckaerts. Hoe gaat het ondertussen met het warmste en meest ontwapenende televisiegezin van toen? Groeten Uit flitst Eddy, vrouw Christa, dochter Stephanie, kleindochter Illuna en kleinzoon Devon terug naar 1970, het jaar waarin de pater familias 12 jaar was.

1970, dat is het jaar waarin Eddy Merckx bijna elke koers wint waaraan hij aan de start verschijnt, België beslist de BTW in te voeren en iedereen zijn heupen los zwiert op Sexmachine van James Brown. De familie Planckaert rijdt het verleden tegemoet in een Citroën DS, in de volksmond ook wel ‘het strijkijzer van de weg’ genoemd. In hun jaren ’70-huis voelen ze zich meteen thuis. “Dit is de stijl die wij nog altijd graag zien”, zeggen Eddy en Christa. Ondertussen kijken de kleinkinderen hun ogen uit in het “museum” vol curiositeiten. Een fototoestel met antenne? Of zou dat toch de flits zijn? En waar dienen die gekke filmrolletjes voor? Of zou dat toch niet gewoon inkt zijn om de foto’s te maken? En wat doet die gsm aan de muur?

Eigen Ronde Van Vlaanderen

Na een hilarische make-over in seventiesstijl staat An Lemmens alweer voor de deur. De 12-jarige Eddy deed in zijn vrije tijd niets anders dan fietsen en dat zal dit weekend dus niet anders zijn. Hij mag zich nog eens in zijn oude wieleroutfit hijsen en weer en wind trotseren. Dat moet hij gelukkig niet alleen doen, want An neemt de rest van het gezin mee in een authentieke Mars Flandria-volgwagen, van waaruit Eddy onder luid gejuich aangemoedigd wordt. Tot zijn verbazing krijgt hij halfweg bovendien versterking van twee bekenden: zonen Francesco en Junior. Met z’n drieën gaan ze de finale sprint aan. Kan Eddy de jonkies nog steeds te baas op de fiets? ’s Avonds is het feest, want de  populairste Vlaamse zanger van 1970 komt het avondeten nog muzikaal opluisteren met een verrassingsoptreden.

Zondagochtend begint opnieuw pittig wanneer Eddy dochter Stephanie overtuigt voor wat ochtendgymnastiek. In 1970 bestaan er nog geen Basic Fits en dus moest Eddy als 12-jarige fit blijven op een andere, basic manier. Met een aardappelzak, enkele houten balken en een touw in een boom. Maar voor Eddy is het weekend terug in de tijd niet helemaal compleet zonder een kwajongensstreek: “Vroeger deed ik niet liever dan sjakeleuren, mij bezig houden met onnozele dingen”, bekent hij. Tijdens het laatste middagmaal kan hij het dan ook niet laten om Illuna een keer stevig beet te nemen…

Groeten Uit 1970, donderdag 17 januari 2019 om 20u35 bij VTM.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today