14 °C Antwerpen, BE
zondag 15 november 2020
14 °C Antwerpen, BE
zondag 15 november 2020

Musical ‘Magdalena’ vertelt schrijnend, waargebeurd verhaal Ierse ‘Magdalene Laundries’

Magdalena
© RV

Na het succes van hun eerste productie ‘The Wave’ in 2016, presenteert het jonge productiehuis The Singing Factory met ‘Magdalena’ in maart 2018 opnieuw een niet-alledaagse musicalproductie.

‘Magdalena’ neemt je mee naar het Ierland van de twintigste eeuw, waar ongehoorzame meisjes, zogenaamde ‘gevallen vrouwen’ in kloosters werden gedumpt, waar ze dagenlang moesten wassen, in verschrikkelijke omstandigheden en onder het schrikbewind van de kloosterzusters. Pas in 1996 sloot het laatste klooster de deuren en in 2014 werd in een kloostertuin In Ierland zelfs nog een beerput gevonden met meer dan 800 babylijkjes. De Ierse overheid en grote Ierse bedrijven (die klant waren) bekenden hun betrokkenheid en trachten tot op heden alles in de doofpot te steken.

In de musical volgen we het verhaal van drie meisjes die door hun ouders naar zo’n Magdalena-wasserij worden gestuurd. Rose, Sarah en Emma worden om drie verschillende redenen ondergebracht bij de Zusters van Liefdadigheid. Wat volgt is een schets van hoe het leven in zo’n wasserij was, en dat beeld is niet bepaald rooskleurig.

Het script en de liedteksten zijn van de hand van de getalenteerde 21-jarige Wanne Synnave (Mechelen). De muziek werd geschreven door Sam Verhoeven. In de cast, naast Dieter Troubleyn, An Lauwereins en de 4 hoofdrollen die gespeeld worden door jongeren Lien Vandenbossche, Emma Vanthielen, Fiene Zasada en Wanne Synnave, meer dan dertig leden van jongerenkoor ‘Youforia’ én een live band.

‘Magdalena’ speelt van 1 tot en met 10 maart 2018 in het Zuiderpershuis te Antwerpen.  Tickets en info: www.singingfactory.be.

Binnenkort start Entertainment Today met een (wekelijkse) nieuwsbrief. Mis dit niet en schrijf je nu meteen in!

* verplicht in te vullen
Entertainment Today