16 °C Antwerpen, BE
zondag 19 mei 2024
16 °C Antwerpen, BE
zondag 19 mei 2024

Pop-up Rechtbank: de kracht van een beetje goede wil en een goed gesprek

Dina Tersago
© Medialaan/VTM

Dina Tersago ontvangt mensen met een langlopend geschil of juridisch probleem. Ze brengt hen in contact met 4 erevrederechters die partijen helpen verzoenen of aanslepende conflicten hopen te beëindigen met een bindende uitspraak. Daarnaast helpen 4 advocaten bezoekers van de Pop-Up Rechtbank uit de nood met gratis juridisch advies.

Gidsenoorlog

In de toeristische trekpleister Brugge is er een heuse oorlog aan de gang tussen verschillende gidsen-verenigingen. De officiële gidsen verwijten de niet-officiële ‘Free Guides’ dat ze niet goed geschoold zijn en een verkeerde aanpak hanteren om klanten te lokken. Er is al heel wat getouwtrek gebeurd voor erevrederechter Alberic De Roeck beide partijen samen aan tafel zet en een verzoeningspoging opstart.

Bouwperikelen troef

17 gezinnen kopen een bouwgrond in een nieuwe verkaveling. Ze bouwen hun woning, verhuizen, leven heel gelukkig… en komen dan tot de constatatie dat ze naast eigenaar van hun huis ook eigenaar zijn geworden van de straat. En dat houdt in dat ze zelf moeten instaan voor het onderhoud van de weg. Dat is niet waarvoor ze getekend hebben. Maar hoe kunnen ze er voor zorgen dat de gemeente de straat overneemt? Advocaat Pieter-Jan Van Aken geeft raad.

Liesa uit Heule liet een terras aanleggen in zwart gepolierd beton, maar dat terras geeft nu, na een aantal maanden, nog altijd enorm veel zwart stof af. Telkens haar kindjes buiten spelen, zijn zowel de kinderen, als hun kleedjes super vuil. Liesa krijgt hun kleren bijna niet meer proper. Sommige vriendjes van de kinderen mogen niet meer komen spelen, omdat hun ouders vinden dat ze te vuil terug thuis komen. De aannemer reageert niet en Liesa is ten einde raad. Erevrederecht Herlinde Van Den Wynckel zoekt uit wat Liesa kan doen.

Michael kampt ook met een vies terrasprobleem, maar dan een van een andere orde. De katten van zijn buurvrouw komen steevast hun gevoeg doen op zijn balkon. Michael blijft zitten met de vuiligheid en de stank en is dat ferm beu. Advocaat Pieter-Jan Van Aken begrijpt de ergernis van Michael en samen bespreken ze een plan van aanpak.

En dan is het miss

En dan zijn er nog 2 eredames bij een missverkiezing. Hen was contractueel verzekerd dat ze een waarborg van 200 euro zouden terugkrijgen na de verkiezing. Twee jaar later krijgen ze nog altijd geen gehoor bij de organisatie. Advocate Claudia geeft tips.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today