19 °C Antwerpen, BE
zaterdag 22 juni 2024
19 °C Antwerpen, BE
zaterdag 22 juni 2024

’t Echt Antwaarps Teater trekt bijna de deur dicht

© Echt Antwaarps Teater

Amper vier voorstellingen resten er nog en dan valt letterlijk het doek over het meer dan dertig jaar oude gebouw van ’t Echt Antwaarps Teater in de Arenbergstraat in Antwerpen. Enkel vandaag, morgen, donderdag en vrijdag kunnen de mensen nog een laatste glimp van de zaal opvangen met het stuk ‘Tomatte Cravatte’. Daarna is het definitief gedaan met het stuk. Ruud De Ridder, grondlegger van het theater, voelt nu al de emoties.

‘Tomatte Cravatte’, een pas geopend restaurant dat vol ongeduld zit te wachten op de eerste klanten. Met Ruud De Ridder in de rol van een doorwinterde horeca-man, Nicole Laurent in die van een jarenlange kapster zonder ook maar enige ervaring in het restaurantwezen. Dan zijn er nog de eerste twee koppels die komen eten, maar dat loopt niet zoals je dat van een klassevol restaurant zou verwachten. Noem het gerust een soort Antwerpse Fawlty Towers, maar dan in restaurantvorm. Nog vandaag, morgen en donderdag kan u voor een handvol tickets terecht om het stuk te gaan bekijken. De allerlaatste voorstelling in de zaal, vrijdag, is helaas al uitverkocht.

Snel gegaan

“We wisten natuurlijk al een paar jaar dat deze laatste dagen er zouden aankomen, maar nu zijn we er echt. Dat is enorm snel gegaan. Zo snel zelfs dat we ons al een paar keer hebben afgevraagd of dit écht wel de laatste dagen zijn. Dat was zeer beangstigend om dat te realiseren”, mijmert Ruud De Ridder, die naast eigenaar en acteur ook auteur was van zowat alle stukken die er de voorbije 38 jaar werden opgevoerd. Ook het aanwezige publiek kan een stukje geschiedenis mee naar huis krijgen. “We geven foto’s weg die hebben uitgehangen of andere accessoires en het leuke is dat mensen er niets speciaal voor moeten doen om die naar huis te krijgen. Elke avond worden er willekeurig vijf namen uit een zak getrokken en die vijf krijgen dan elk een aandenken, een écht stuk van ons theater, mee naar huis.”

Grote namen

Een theater dat zo lang bestaat en telkens met mooie namen op de affiche gespeeld heeft, kan natuurlijk niet anders dan terugblikken op huidige grote namen in de cultuursector die ooit als onervaren acteur zijn binnengerold bij Ruud en zijn team. “De eerste persoon waar ik zo meteen aan denk is Patrick Onzia. Die is bij ons als jonge, onervaren gast binnengekomen”, weet De Ridder. “Intussen viert hij zijn vijftigjarige showbizzcarrière en doet hij shows allerhande. Luc Verhoeven is ook zo iemand die hier zijn eerste stappen heeft gezet en natuurlijk ook nog onze Sven.”

Onafhankelijk theater

Enkele weken geleden was er veel te doen rond het wegvallen van de subsidies in de cultuursector, waardoor de nieuwe personeelskost voor veel theaters de doodsteek zou zijn voor het voortbestaan ervan. ’t Echt Antwaarps Teater ondervindt hier geen nadeel van en daar hebben ze een goede reden voor. “Veel collega’s reageerden bijzonder aangeslagen toen werd aangekondigd dat de subsidies gingen verdwijnen, maar zelf heb ik daar geen nadeel aan. Om de simpele reden dat wij die nooit hebben gehad”, legt Ruud uit. “Het antwoord van minister Gatz vond ik daarin zeer juist, met name dat subsidies niet voor eeuwig zijn. Je krijgt een subidie, maar niet per definitie voor de duur van je theaterwezen. Toen dat systeem in voegen ging, was er heel veel werkloosheid en hebben ze dit soort subsidies ingevoerd om mensen aan een baan te helpen in de cultuursector. Dat is nu niet meer het geval. Destijds verklaarde iedereen mij gek toen ik zei dat ik een onafhankelijk theater wou beginnen, waar geen subsidies aan te pas kwamen. Het is ons al 38 jaar gelukt en daar ben ik blij om.”

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today