18 °C Antwerpen, BE
dinsdag 23 juli 2024
18 °C Antwerpen, BE
dinsdag 23 juli 2024

The Scabs blikken terug

The Scabs
© PIAS

De release van de nieuwe The Scabs-compilatie ‘Favourites’ stond gepland voor januari maar helaas liep het anders…  Willy Willy werkte echter nog actief mee aan dit project. Favourites is namelijk niet zomaar een zoveelste Greatest Hits. Dit is een persoonlijke terugblik op veertig jaar carrière door de hoofdrolspelers in het verhaal: Guy Swinnen, Frank Saenen en Willy Willy.

Het is waar: amper een maand na de dood van Willy Willy valt de timing van deze jubileumplaat ongelukkig. Niemand had kunnen voorzien dat het zo snel bergaf zou gaan met de meest legendarische rockgitarist van het land en de leegte die hij achterlaat valt met geen maat uit te drukken.

De plannen voor deze jubileumplaat werden vorige zomer al gesmeed, nog voor het nieuws van Willy z’n ziekte binnen de band bekend raakte. “We hebben toen elk een lijstje met onze tien favoriete Scabs-nummers gemaakt”, vertelt Guy. “Daaruit zag je duidelijk dat we alle drie onze eigen smaak hebben. Willy was de echte rocker. Die hield van rechttoe rechtaan gitaren. Zelf ben ik een grote Dylan-fan, iets waar de anderen altijd de ogen bij ten hemel sloegen. En Frank wilde er bijvoorbeeld graag ‘Why?’ op, een wat vergeten nummer uit de Singles-compilatie uit 2010. Dergelijke keuzes zorgen ervoor dat dit overzicht toch nog verrassend is wanneer je al onze hits al kent. Er waren ook een handvol songs die we allemaal goed vonden. ‘Robbin’ The Liquor Store’ was bij iedereen in de groep favoriet. Zéker bij Willy. Die keek er tijdens optredens altijd naar uit om dat nummer live te spelen.”

Alle klassiekers staan erop. Vaak zelfs in een verrassende versie. Neem ‘Matchbox Car’, live opgenomen in Helsinki. Belangrijk omdat het de eerste keer was dat Willy Willy dit nummer speelde en je hoort zijn jeugdige honger létterlijk uit de snaren springen. Of luister naar ‘I Need You’, live opgenomen tijdens de Unplugged-tournee in de Ancienne Belgique. 

The Scabs is op die veertig jaar uitgegroeid tot één van de meest iconische bands in de Belgische rock. Een groep met een indrukwekkend palmares, bovendien. Minstens driekwart van de songs op Favourites staat in ons collectief geheugen gebeiteld. Hits, gouden platen, uitverkochte tournees, legendarische optredens op Rock Werchter en Marktrock Leuven, de spraakmakende reünieconcerten in de Ancienne Belgique… en -eindelijk- de lifetime achievement award op de MIA’s onlangs.

De 40 Years-jubileumtournee van The Scabs loopt nog tot in mei. Wat een feest had moeten zijn, is nu een eerbetoon geworden. “We proberen er elke avond een viering van te maken, maar ik heb het er ontzettend moeilijk mee” vertelt Guy. “Ik haal wel troost uit de muziek, maar elk optreden drukt me ook opnieuw met de neus op de feiten: Willy is er niet en hij komt niet terug. Ik mis hem enorm. Na de dood van Berre en Fons wordt het stilaan een risicoberoep om bij The Scabs te spelen. Na deze tournee lassen we een lange rustpauze in. Dat zal nodig zijn, want emotioneel is het ontzettend zwaar nu.  Hoe het nu verder moet, kan ik onmogelijk zeggen. Daar praten we nu niet over. Frank en ik waren altijd al de songschrijvers, maar Willy en Fons hadden élk een eigen stijl die je uit de duizenden kon herkennen. Als er nog een toekomst voor The Scabs is weggelegd, zullen we onszelf moeten heruitvinden. En als het hierbij blijft, denk ik dat we trots mogen zijn met wat we verwezenlijkt hebben.”

‘Favourites’ verschijnt op 22 maart 2019.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today