28 °C Antwerpen, BE
dinsdag 25 juni 2024
28 °C Antwerpen, BE
dinsdag 25 juni 2024

Thuis-acteur Frank Van Erum uitgemaakt voor racist

Frank Van Erum
Foto: VRT

“Nieuwe badplaatsen aan onze Belgische kust: Knokkerokko en Kloppenberge”, die grap deelde Frank Van Erum zaterdagavond na het strandgevecht in Blankenberge. “Ik vond het zelf ook een geweldige grap. Nochtans kreeg ik ook enkele opmerkingen dat dit ’te ver’ zou gaan. Ik kreeg ook 1 persoonlijk bericht van iemand met Marokaanse Roots die vond dat ik een rolmodel zou moeten zijn als BV, en dat dit racistisch is”, reageert Frank Van Erum.

De reactie kan hard aan bij Frank Van Erum, hij werd er zelfs boos van. “Ik ben namelijk ongelooflijk pro diversiteit. Heb daar zelfs een voorstelling over die ik al jaren speel in scholen samen met Youssef El Moussaoui. Ik ben totaal niet rascistisch ingesteld, wel in tegendeel”, reageert de acteur en zanger. ”Alle weken post ik grappen. De ene keer wordt die groep geviseerd, de andere keer een andere groep. Wat ik echt vermoeiend vind is dat, wanneer je een grap maakt met de minste verwijzing naar allochtonen, je onmiddellijk TE VER gaat? Onmiddellijk gooit men met ‘je bent een racist’? Waarom toch, waarom?”, vraagt Frank zich af.

Wat op Facebook volgt, is een lang verweer waarin Frank zijn grap gebruikt om allochtonen erop te wijzen dat zij ook zodanig zouden kunnen reageren. “Als mensen als jou echt iets willen betekenen in dit soort situaties moet je nu vooral posten dat je dit vreselijk erg vindt. Dat je beschaamd bent dat enkele anders gekleurde mensen het weer aan het verpesten zijn voor jullie. Want het 95% van de inwijkelingen, eerste, tweede, derde generatie Belgen… hoe je deze groep ook wil noemen zijn geweldige mensen. Voegen echt iets toe aan ons land, aan onze cultuur, aan onze samenleving. die 5% verkloot het voor jullie (of die 1% of die 10%, weet ik veel… ) En waarschijnlijk zal een vergelijkbaar percentage “oorspronkelijke” Belgen, als ik ze zo even mag noemen, het ook uithangen hè. Maar natuurlijk valt dat minder op. Dus het is moeilijker om deze groep te onderscheiden voor de ‘kottekesdenkers’.” Van Erum heeft het onder andere over het afnemen van de vrijheid van meningsuiting. Dat is volgens de acteur een fout signaal dat allochtonen geven. “Dat zal alleen maar in de kaarten spelen van degenen die graag enkel “echte Belgen” in ons land willen. Alsof dat trouwens al zou bestaan, ons land is nog geen 200 jaar oud. Ik zeg het zelfs nog fout want degenen waar ik over spreek vinden zelfs een waal een vreemdeling. Enfin, eigenlijk is het bijna om te lachen wat ze vinden. Maar 1 ding is wel juist wat ze zeggen : amok makers moeten zwaar aangepakt worden. Ook als dat anders gekleurden zijn. Ik hoop dat je het daar op z’n minst mee eens bent”, besluit Frank Van Erum.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today