17 °C Antwerpen, BE
zondag 19 mei 2024
17 °C Antwerpen, BE
zondag 19 mei 2024

Tien Om Te Zien: “er vloeide champagne in beken”

Tien Om Te Zien
Anne De Baetzelier en Willy Sommers - Foto: VTM

Vandaag is het 30 jaar geleden dat VTM besliste om Tien Om Te Zien in de zomer exclusief vanuit Blankenberge uit te zenden. De eerste uitzending van Tien Om Te Zien was er al op 9 februari 1989 maar dertig jaar geleden trok het TOTZ-circus tijdens de zomer ‘definitief’ naar de Zeedijk in Blankenberge.

Willy Sommers blikt in Het Laatste Nieuws terug op de gloriedagen van het muziekprogramma. “Elke week was er wel een artiest die een gouden plaat had gekregen, want er werd die eerste zomers met gouden en platina awards gegooid”, onthult Willy Sommers. “En dan vloeide de champagne in beken.”

Willy Sommers beseft als geen ander het belang dat het muziekprogramma had voor de Vlaamse artiesten: “Er hing altijd een euforische sfeer, want de artiesten beseften hoe waardevol het programma was.”

De Vlaamse muziekwereld kwam uit een moeilijke periode en Tien Om Te Zien zorgde voor een ware boost. “De jaren ervoor werden er amper singles verkocht: gemiddeld 3.000 per nummer. Maar na de start van ‘TOTZ’ gingen er plots 25.000 exemplaren de deur uit. Voor ‘TOTZ’ trad ik hooguit 10 keer per maand op, nadien had ik minstens 20 concerten per maand. Het was een gouden periode voor iedereen: het publiek, de artiesten, de muzikanten, de platenfirma’s,” aldus Willy Sommers in Het Laatste Nieuws.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today