Geheime missie van Frances Lefebure: Make Belgium Great Again!

0
Frances Lefebure
© Medialaan/VTM

Van ons land een nóg betere plek maken: dat is de geheime missie die Frances Lefebure het voorbije jaar vervulde. Want dat er nog genoeg problemen zijn, valt niet te ontkennen.

En als niemand iets doet, verandert er niets”, luidt Frances’ motto. Tijd dus voor actie. In de startaflevering van Make Belgium Great Again op dinsdag 18 september probeert Frances het aantal registraties voor orgaandonatie de hoogte in te jagen, laat ze de inwoners van Zeebrugge hun eigen afval opeten in de strijd tegen voedselverspilling en probeert ze de irritante autokaartjes op parkings de wereld uit te helpen.

In België staan op dit moment meer dan 1.200 mensen op de wachtlijst voor orgaandonatie. Elk jaar sterven meer dan 100 mensen voor wie alle hulp te laat komt. Frances en haar team maken kennis met 3 landgenoten die al jaren wachten op een nieuw orgaan. De 25-jarige Tom staat al 2,5 jaar op de lijst voor een nieuw hart, voor Deborah (23) dringt de tijd voor nieuwe longen en Daniël (57) wacht al 2 jaar op een nieuwe nier. De makers van Make Belgium Great Again zochten uit hoe de wet in ons land in mekaar zit en wat er kan helpen om mensen te overtuigen om zich te laten registreren.

Die zoektocht leidde tot stap 1 in hun actieplan: orgaandonatie onder de aandacht brengen. Daarvoor doopten Frances en haar team in het holst van de nacht Lier om tot Nier, Tongeren tot Longeren en Geraardsbergen tot GerHARTsbergen. Maar daar stopt het niet. Ook de mensen in de straat worden door Tom, Deborah en Daniël zélf bewust gemaakt van orgaandonatie.

Wij Belgen mogen overigens ook trots zijn, want ons land staat nog eens op de 2de plaats in een Europees lijstje. Helaas is dat het lijstje van Europese landen die het meeste voedsel verspillen. De Belg verspilt jaarlijks 345 kg voedsel per persoon, dat is 1 kg per persoon per dag. Geen 5 vóór, maar 5 ná 12 dus. Samen met tweesterrenchef Filip Claeys en topchocolatier Dominique Persoone trekt Frances ’s nachts de straat op in Zeebrugge om te gaan ‘dumpster diven’: bruikbaar voedsel uit de vuilniszakken halen. En dat afval mogen de bewoners nadien zelf opeten tijdens een uniek en verrassend sterrendiner in de duinen. “Voor sommige acties zijn we ver gegaan”, verklapt Frances. “Soms zelfs ietsje erover om ons punt te maken. Maar altijd voor de goede zaak! (knipoog)

Van die vervelende autokaartjes die autoverkopers op parkings tussen je raam steken: iedereen kent het wel. En we moeten ook toegeven dat die kaartjes nadien meer dan eens op de grond belanden. Niemand die er blij van wordt dus. Ook dat probleem probeert Frances op een originele manier aan te pakken. Met een verborgen camera bij de hand regelt het team een afspraak met een autoverkoper. Een afspraak die hem nog lang zal bijblijven.

Make Belgium Great Again, vanaf dinsdag 18 september 2018 om 20u35 bij VTM.

advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here