Laura Tesoro, Tom Dice, Lady Linn, Bob Savenberg en Wouter Vander Veken als Belgische jury voor Eurovisiesongfestival

Laura Tesoro
© VRT/Thomas Geuens

Grote namen in de Belgische jury voor het Eurovisiesongfestival: niemand minder dan Laura Tesoro, Tom Dice, Lady Linn, Wouter Vander Veken en Bob Savenberg als juryvoorzitter zullen de jurypunten voor België geven.

In eigen land bekend, maar ook internationaal zal onze jury opvallen door hun sterke link met het Eurovisiesongfestival: Laura Tesoro bekoorde in 2016 natuurlijk iedereen op het Eurovisiesongfestival met haar energieke What’s the pressure. Tom Dice zorgde in 2010 dan weer voor het beste Vlaamse resultaat ooit op het liedjesfestival. Bob Savenberg nam in 1991 deel aan het Eurovisiesongfestival met Clouseau.

De nationale jury werd gekozen door de publieke omroep van elk land zelf, en bestaat uit vijf professionals uit de muziekindustrie. De jury is een mix van personen van verschillende leeftijden en geslacht, en juryleden zijn artiesten, muziekproducers, radio-DJ’s, tekstschrijvers of componisten.

Hoe werkt het?

De Belgische jury beoordeelt elke act uit de eerste halve finale en uit de finale. De jury deelt punten van 1 tot en met 8, 10 en 12 uit aan de acts, behalve aan het eigen land. Omdat onze kandidate Sennek in de eerste halve finale optreedt, mag België geen stem uitbrengen over de tweede halve finale. Alle 43 deelnemende landen mogen wel hun stem uitbrengen tijdens de finale. Deze punten blijven geheim tot na de finale op zaterdag 12 mei.

De vijf beoordelen elk nummer op een aantal vlakken: de vocale capaciteiten van de zanger(es), de compositie en originaliteit van het nummer, het optreden, en hun algemene indruk van de act. Dat gebeurt tijdens de jury-optredens, die telkens een dag voor de live-uitzendingen op televisie plaatsvinden. In het geval van België stemt onze jury dus op het jury-optreden op maandag 7 en vrijdag 11 mei. De optredens bekijken ze via een satellietverbinding vanop de VRT. Leuk weetje: in totaal zullen 215 juryleden stemmen dit jaar – 5 juryleden in elk van de 43 deelnemende landen.

De stemmen van de kijkers

De jurypunten worden tijdens de finale-avond op 12 mei bekendgemaakt door de woordvoerder van elk land. Voor België is dat Danira Boukhriss Terkessidis. Nadat alle 26 acts in de finale hebben opgetreden, schakelen de presentatoren live over naar elke woordvoerder om de jurypunten te horen. Danira komt hier als 22ste aan de beurt.

Naast deze jurypunten stemmen natuurlijk ook de kijkers uit de 43 deelnemende landen. Ook hier kunnen ze niet stemmen voor hun eigen land. De punten van de jury en de punten van de kijkers wegen even zwaar door en tellen elk dus voor 50% mee in het totaal. De punten van de televoting worden door de presentatoren van het Eurovisiesongfestival zelf bekendgemaakt nadat de jurypunten live werden uitgedeeld. Tijdens de halve finales komen de woordvoerders nog niet aan bod, en maken de presentatoren van de show enkel bekend welke 10 landen doorstoten naar de finale.

Het Eurovisiesongfestival: eerste halve finale met België op dinsdag 8 mei; tweede halve finale op donderdag 10 mei; finale op zaterdag 12 mei telkens met een voorbeschouwing in Van Gils & het Songfestival om 20u35 op Eén.

advertentie