Lost Frequencies opent eerste Love Tomorrow Music & Arts School op het dak van de wereld

Felix De Laet
© RV

In Sekha, een klein bergdorpje gelegen in het hart van de Nepalese Himalaya, opende de eerste Love Tomorrow Music & Arts School de deuren. De muziekschool is het resultaat van een unieke samenwerking tussen het festival Tomorrowland en zijn Love Tomorrow Foundation en de Belgische ngo CUNINA. De school werd feestelijk geopend door Sophie Vangheel, stichter-voorzitter en algemeen directeur van CUNINA en Felix de Laet, aka DJ Lost Frequencies, die Tomorrowland en de ‘People of Tomorrow’ vertegenwoordigde.

In de school, die volledig geïntegreerd is in de bestaande Cunina Boarding School, zullen meer dan 300 Cunina petekinderen zich creatief kunnen uitleven en onderricht worden in muziek en dans. De school, met een even verrassend als origineel ontwerp, is ruim 400 m² groot en biedt plaats aan vier ruime klaslokalen en een centraal overdekt atrium. De lessen worden gegeven door twee fulltime muziekleerkrachten en maken onderdeel uit van het verplichte lessenpakket van de kinderen en jongeren. Zij zullen er muziek leren maken op gitaar, fluit en keyboard, maar ook op zeer traditionele Nepalese muziekinstrumenten als de Sarangi (snaarinstrument) en Madal (trommel).

Met de bouw van deze school wil de Love Tomorrow Foundation kinderen en jongeren de kans geven om zich creatief uit te drukken. Love Tomorrow en Cunina zijn er van overtuigd dat kwalitatief onderwijs de sleutel is naar een betere toekomst, maar dat dit zich niet mag beperken tot het leren lezen en schrijven. Het zich creatief kunnen uitdrukken in muziek en dans, maakt wezenlijk onderdeel uit van de persoonlijke vorming en ontwikkeling van een kind en een jongere. De bouw van deze eerste Love Tomorrow Music & Arts School is nog maar een eerste stap voor de Foundation dat de ambitie heeft om de komende jaren meer van deze muziek – en kunstscholen te openen op verschillende continenten en dat voor kinderen en jongeren die er het meeste nood aan hebben.

“Tijdens Tomorrowland 2016 kwam ik voor het eerst in contact met de Love Tomorrow Foundation en hun plannen voor het bouwen van een muziekschool in Nepal. Ik was meteen erg enthousiast over het project,” verklapt Felix De Laet. “Ik was dan ook zeer blij toen ik de vraag kreeg om mee te reizen naar Nepal om, namens Tomorrowland en alle People of Tomorrow, de school officieel te openen.”

“Mijn persoonlijk verhaal sluit dan ook perfect aan bij dat van dit project. Ikzelf heb thuis alle kansen gekregen en er was ook tijd en ruimte voor creativiteit. Dat heeft zich bij mij geuit in het maken van muziek en leren bespelen van instrumenten. Zonder die kansen was ik nooit muzikant/dj geworden. Ik vind het dan ook fantastisch dat de kinderen hier in Sekha nu die kans wel krijgen!”

100% gefinancierd door de ‘People of Tomorrow

De bouw van deze eerste Love Tomorrow Music & Arts School is voor 100% gefinancierd door de bezoekers van Tomorrowland. Deze konden de laatste twee edities van het festival op verschillende manieren hun bijdrage leveren. Zo kun je, bij de ‘activatie’ van het polsbandje en het toevoegen van ‘Pearls’ aan deze ( via het cashless betalingssysteem) er vrijblijvend voor kiezen om 2 Pearls te schenken aan de Foundation en dus de bouw van de school. Dit heeft een waarde van 1 drankje (bier of soft). Ook tijdens het festival kan je vrijblijvend Pearls schenken. Voor elke Tomorrowland vlag die in de shops op het festival en via dewebshop verkocht wordt gaat er een bijdrage van € 5,- naar de Foundation. Dit is meteen ook de manier waarop ook niet-bezoekers van het festival hun bijdrage kunnen leveren. Wie dan weer via een partner of sponsor een gratis ticket weet te bemachtigen, dient hiervoor een éénmalige bijdrage te leveren aan de Foundation. Ook de opbrengst van de Secret Resto, het exclusieve restaurant dat plaats biedt aan 12 personen en in de mainstage is gebouwd, gaat naar de Foundation.

Nepal, een logische keuze voor de eerste school

Deze eerste Love Tomorrow Music & Arts School, is gebouwd op de terreinen van de bestaande Cunina Boarding School in Sekha, Nepal. Voor de bouw van de school in 2009 door Cunina, hadden de kinderen er geen toegang tot onderwijs en lag de dichtstbijzijndeschool op 3 uur stappen. Net als in de rest van Nepal investeert de overheid er weinig tot niets in onderwijs en bleven de kinderen en jongeren er vaak ongeletterd. In 2009 is de vzw Cunina er een school beginnen bouwen. De kinderen, gesteund door Belgische peetouders, krijgen er kwalitatief onderwijs in het Engels. Er zijn zelfs heel wat nieuwe gezinnen die zich in Sekha gevestigd hebben om dichter bij de school te wonen. Hierdoor ontstond er een hele nieuwe gemeenschap rond de school.

Momenteel bestaat de volledige site uit een kleuter, lagere en middelbare school. Deze laatste is gloednieuw en geeft de kinderen de kans om er een volledig schooltraject af te maken. Het is op deze unieke plek dat Love Tomorrow en CUNINA de Love Tomorrow Music & Arts School gebouwd hebben. Om de toekomst van dit speciaal project te garanderen zijn er nu al nieuwe Cuninapeetouders nodig om de volgende generatie in Nepal te steunen met toegang tot een rijk schoolleven. Dat kan al met een maandelijkse steun van € 30 voor één kind.

advertentie