12 °C Antwerpen, BE
donderdag 23 mei 2024
12 °C Antwerpen, BE
donderdag 23 mei 2024

30 Jaar VTM? Waar waren de schermgezichten van de afgelopen 25 jaar?

30 jaar VTM
© Medialaan/VTM

Vrijdagavond. Het zou een televisieavond als een andere kunnen zijn; ware het niet dat VTM op 1 februari 30 kaarsjes mocht uitblazen.  Aan de Medialaan wilden ze hun parelmoeren jubileum niet onopgemerkt voorbij laten gaan en dus werd de verjaardagsshow dik anderhalve week geleden al opgenomen.  Wie hoopte een unieke terugblik te krijgen op de zender die al 30 jaar lang je dag kleurt, was eraan voor de moeite…

30 jaar VTM. Wie herinnert zich niet het openingsgala in het Casino Kursaal van Oostende. Lynn Wesenbeek, Marlène de Wouters en heel wat andere VTM-corryfeeën schreven die dag televisiegeschiedenis. Mochten ze opdraven tijdens de groots opgezette show die VTM vorige week in het pop up-theater van Studio 100 te Puurs opnam? Neen. Geen Lynn, geen Marlène, geen Mike Verdrengh – toch wel één van de nog in leven zijnde founding fathers van de zender aan de Medialaan.

In de plaats daarvan kreeg de kijker een smakeloze show die vooral werd gedragen door de schermgezichten die sinds een vijftal jaar door de strot van de VTM-kijker worden geramd: Nathalie Meskens, Niels Destadsbader, Jens Dendoncker, Jonas Van Geel en ja… Koen Wauters. Van de gezichten van destijds werden enkel Jacques Vermeire, Anne De Baetzelier, Luc Appermont, Paul Jambers en Bart Kaëll even op het scherm gebracht; alsof het niet anders kon.

Ook bij Liefde Voor Muziek – één van de kijkcijferkanonnen van de commerciële omroep – liet men bij 30 Jaar VTM een ferme steek vallen. Christoff werd – voor het eerst sinds zijn hartoperatie; ocharme – terug op het scherm gebracht. Samen met Stan Van Samang zong hij – het ondertussen afgezaagde – ‘Een Ster’. Dana Winner en co mochten opdraven als achtergrondkoortje; een rol waar menig artiest voor zou bedanken. Maar wat moet je doen als je graag nog eens met je kop op televisie komt?

De show 30 Jaar VTM – een trouwens met veel poeha aangekondigde show – bleek een aaneenfluiting te zijn van schermgezichten die vooral de laatste vijf jaar uw dag kleurden. Zaten we hierop te wachten? Als VTM vijf jaar was geworden wel. Maar voor 30 jaar VTM miste de commerciële omroep toch een kans. VTM, die zich doorgaans profileert als een familiezender, ging met de jubileumshow compleet de mist in. Want welke tiener weet na het bekijken van deze show hoe VTM ooit begon?

Eén van de hoogtepunten in het dertigjarig bestaan van de zender waren de Gouden Ogen. 30 jaar VTM zou een gelegenheid geweest zijn om dat hoogtepunt opnieuw naar voor te brengen. In de plaats daarvan kregen we een parodie – gepresenteerd door Luc Appermont en Ann Lemmens (en haar veel te diepe décolté) – op de uitreiking die ooit het hoogtepunt van het telvisiejaar was.

De show zal voor veel kijkers een aangename ontspanning zijn geweest. Met drie uur zendtijd kon dat ook moeilijk anders; gezien je op vrijdagavond niets anders kon zien dan de openbare omroep, VIER, VIJF of Netflix. Maar voor de VTM-kijker die de zender de afgelopen 30 jaar op de voet volgde, was het vooral een show waarbij de huidige schermgezichten in het zonnetje werden gezet. Talent dat de zender 30 jaar geleden uit de grond stampte, werd compleet vergeten. Jammer.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today