12 °C Antwerpen, BE
donderdag 23 mei 2024
12 °C Antwerpen, BE
donderdag 23 mei 2024

Assisen een spiegel van de werkelijkheid: publiek beslist over schuld of onschuld!

Assisen
© Tom Bergs

In Theater Elckerlyc in Antwerpen is zondag ‘Assisen’ in première gegaan.  Theaterhuis Uitgezonderd. zet hiermee een knap staaltje interactief theater neer; zoals ze dat destijds met ‘Aspe’ ook al deden.  En ook hier weer wordt het publiek in verre mate bij het stuk betrokken.

In ‘Assisen’ bepaalt het publiek mee wie schuldig is aan de webcammoord op studente Anne Delorge.  Zij combineert haar studies met een bijbaantje als prostituee.  Alles gaat haar ogenschijnlijk voor de wind tot ze op een dag vermoord wordt teruggevonden.  Anne is gewurgd en alle sporen lijken in de richting te leiden van Jurgen Casteels.

Maar zoals dat gaat bij een rechtzaak weten het Openbaar Ministerie en de advocaten de jury – in dit geval het publiek – zo te bespelen dat wat eens zo duidelijk leek, dat niet langer is.  Verteller Bert Verbeke loodst het publiek door het stuk en laat het publiek kennis maken met intriges en verborgen kantjes.  Het resultaat is twijfel. En in die twijfel wacht het publiek de moeilijke taak om te beslissen over schuld… of onschuld.

Vurige cast

Ook voor dit stuk wist Uitgezonderd. een sterrencast te strikken.  Zo schittert Francesca Vanthielen als Procureur des Konings en bespeelt Kürt Rogiers als advocaat van de beklaagde het publiek op een meesterlijke wijze.

Een opmerkelijke rol is eveneens weggelegd voor Bert Verbeke die fungeert als verteller en het publiek met het nodige vuur meetrekt in het trieste verhaal van Anne Delorge.  Maar ook Peter Thyssen die gestalte geeft aan beklaagde Jurgen Casteels, Mira Delbaen, Kadèr Gürbüz, Manou Kersting en Carry Goossens spelen hun rol met heel wat overtuiging en diepgang.

Al is de belangrijkste rol toch deze van het publiek.  Zij beslissen immers mee of Jurgen Casteels schuldig is aan de moord op Anne Delorge.  En zoals blijkt: het is een taak die verre van gemakkelijk is.

Aanrader

Voor wie houdt van een sterk staaltje interactief theater, moet beslist een voorstelling van Assisen bijwonen.  Het is de combinatie van die heerlijke interactie, een knap in elkaar zittend verhaal én de prachtige acteerprestaties die Assisen tot een uniek theaterstuk maken.  Een aanrader dus; niet in het minst voor wie een stevige portie mysterie, intriges en geheimzinnigheid wel kan appreciëren.

Praktisch

  • Waar? Theater Elckerlyc, Antwerpen
  • Wanneer? speeldata nog tot en met 11 februari 2018
  • Tickets en info: www.uitgezonderd.be

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today