2 °C Antwerpen, BE
woensdag 6 december 2023
2 °C Antwerpen, BE
woensdag 6 december 2023

Blind Getrouwd eind deze maand terug op het scherm!

blind getrouwd
© Medialaan/VTM

3 koppels op 7. Daarmee doet Blind Getrouwd het uiterst goed en bewijst het programma dat de wetenschap wel degelijk een handje kan helpen in de zoektocht naar een geschikte partner. Overtuigd door de sérieux van het programma en van de experten die zich toeleggen op het zoeken naar een juiste match, schreven maar liefst 3600 mensen zich in voor het derde seizoen, dat op maandag 29 januari om 20.35 van start gaat.

Stijn en Nuria werden in het eerste seizoen de lievelingen van Vlaanderen door hun ontluikende liefde, en ook vorig jaar werd massaal van aan de zijlijn gesupporterd voor de deelnemers, waaronder Veerle en Nick en Evelien en Nicolas, nog steeds 2 dolgelukkige koppels.

Maar 3600 kandidaten, dat betekent: zeer veel screeningswerk, en nog meer mogelijke matching-combinaties. Het was dus hoog tijd om het team te versterken met een vijfde expert. Seksuoloog en antropoloog Wim Slabbinck doet zijn intrede, naast Gert Martin Hald, Margo Van Landeghem, Alexander Witpas en Sybille Vanweehaeghe. De experten stortten zich op de profielen van de singles, en stelden voor de eerste keer in de Vlaamse geschiedenis van Blind Getrouwd 5 koppels samen.

De 75%-grens

Trouwen met iemand die je niet kent, om na vijf weken te beslissen of je getrouwd wil blijven of niet: het deed veel stof opwaaien, wereldwijd én in Vlaanderen. Hoe bepalen de experten immers of bepaalde deelnemers een goede match zouden vormen? Het creëerde heel wat nieuwsgierigheid bij de kijker.

Het matching proces van A tot Z volledig uit de doeken doen, is onmogelijk. Daarvoor zijn de testen van de Deense professor Gert Martin Hald, die de prematching doet, té uitgebreid en ook confidentieel. Toch geeft het derde seizoen van Blind Getrouwd de kijker dit jaar nog meer inkijk in hoe de matchmaking gebeurt.

Gert Martin Hald is als eerste aan zet in het proces. Hij ziet geen enkele deelnemer in real life, maar kijkt enkel naar zijn testresultaten. Hald heeft immers op basis van verschillende vragenlijsten over diverse onderwerpen en domeinen een formule opgesteld waardoor àlle mogelijke combinaties een score krijgen in de vorm van een percentage. Het minimum dat hij hanteert om de sterkste potentiële koppels te selecteren is 75%. Dat percentage is niét zaligmakend en is enkel een startpunt voor de andere vier experten om verder in de diepte te gaan. Zij peilen de deelnemers op basis van persoonlijke gesprekken en thuisbezoeken, elk gefocust op hun eigen domein. En daarna gaan ze alle vijf samen rond de tafel zitten om alle informatie te bespreken en de koppels te selecteren waarvan ze allen het gevoel hebben dat zij een goede match zouden kunnen vormen.

Getrouwd blijven? Of niet?

Dat Blind Getrouwd een rollercoaster is van emoties, is een understatement. Nog voor man en vrouw mekaar in het echt te zien krijgen, gieren de zenuwen al door hun lijf “want dit is een zot experiment dat mijn leven zou kunnen veranderen”. En na al die maanden vol spanning, is het dan eindelijk zover: dan zien ze hun toekomstige man of vrouw in het stad- of gemeentehuis, amper enkele minuten voor hun jawoord. Vanaf dan begint het pas écht. Hun huwelijksfeest, hun eerste nacht samen, de huwelijksreis, om meteen bij terugkeer te gaan samenwonen. Dit sociaal experiment volgt de koppels in de eerste weken na hun jawoord. Grijpen ze de kans om de liefde te laten groeien en leven ze nog lang en gelukkig? Vijf weken na hun eerste ontmoeting hakken de koppels de knoop door.

Blind Getrouwd, vanaf maandag 29 januari 2018 om 20u35 bij VTM

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today