13 °C Antwerpen, BE
maandag 20 mei 2024
13 °C Antwerpen, BE
maandag 20 mei 2024

F-16-piloten spreken voor het eerst

F16
© Medialaan/VTM

Nooit eerder kreeg een cameraploeg de kans om het werk en het leven van Belgische F-16-piloten van zo dichtbij te volgen. In deze reportagereeks van VTM NIEUWS worden negen piloten gevolgd van bij hun training in Kleine-Brogel tot hun acties boven Syrië en Irak.

Maar niet alleen de piloten passeren de revue. Al snel zal duidelijk worden dat er vele jobs nodig zijn om één F-16 in de lucht te krijgen en te houden. F-16 is een uniek verhaal over passie, doorzettingsvermogen en het maken van morele keuzes.

Kris Hoflack – Algemeen hoofdredacteur VTM NIEUWS: “We hebben in VTM NIEUWS al vaak
over de operaties van de Belgische F-16’s bericht. Vaak noodgedwongen van op afstand. Ik
ben blij dat we onze kijkers nu als eerste kunnen tonen hoe de wereld van de
F-16 piloten er echt uitziet.”

Negen piloten komen in F-16 aan het woord. De meeste volledig herkenbaar. Toch wordt voor hun eigen veiligheid hun echte naam niet gebruikt. Gelukkig is het een traditie in hun wereld elkaar met de nickname te noemen. Zo zal Vlaanderen kennis maken met flamboyante bijnamen zoals Sprinkler, Chipo, Shell of Gizmo. Maar niet alleen de piloten passeren de revue. Al snel zal duidelijk worden dat er vele jobs nodig zijn om één F-16 in de lucht te krijgen en te houden.

Eén piloot is niet herkenbaar in beeld. Hij wordt gevolgd bij zijn operaties boven Irak en Syrië, waar de Belgische F-16’s in opdracht van de internationale coalitie terreurgroep IS een halt toeroepen. Om evidente reden wil Defensie niet dat hij herkenbaar in beeld gebracht wordt. Niemand die op de basis in Jordanië werkt, mag trouwens herkend worden. Veiligheid, ook op het thuisfront, is prioritair. Voor het eerst mochten aan boord van de operationele vliegtuigen ook kleine actiecamera’s worden gemonteerd die de operaties boven vijandelijk gebied filmden.

De opnames

De opnamen van F-16 namen bijna een jaar in beslag. Met de zegen van Defensie en in opdracht van VTM NIEUWS begon reportagemaker Koen Remans van productiehuis PIT. zijn research in Kleine Brogel en leerde hij de verschillende piloten van de reeks beter kennen. Met alleen maar een kleine camera waar hij zelf mee draaide, werd Koen bij veel situaties op de basis en op missie in het buitenland een ‘fly on the wall’, overal dicht bij de actie en de emo van het moment.

Koen Remans – reportagemaker: “Ik heb geleerd dat F-16 piloten ook maar gewoon mensen van vlees en bloed zijn. Maar met een bewonderenswaardige passie voor hun job en een onuitputtelijke drang naar perfectie. Ik ben hen ongelooflijk dankbaar voor het vertrouwen dat ik kreeg”.

In combinatie met mooi gestileerde beelden van de F-16’s, kleine actiecamera’s die worden
gemonteerd in de cockpit en een heel doordachte, ondersteunende soundtrack, wordt de reeks een echt document vol actie en beleving.

F16, 20 maart 2018 elke dinsdag om 21u45 bij VTM.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today