11 °C Antwerpen, BE
zondag 3 maart 2024
11 °C Antwerpen, BE
zondag 3 maart 2024

Frans oorlogsdrama Fanny’s journey wint het JEF festival

fanny's journey

Op zondagnamiddag werd het JEF festival feestelijk afgesloten met een prijsuitreiking. 21 competitiefilms maakten kans op 7 awards! De grote winnaar was de Franse langspeelfilm Fanny’s journey van Lola Doillon. De eer om de prijzen voor de beste kinder- en jongerenfilms bekend te maken, was voor acteur en Ketnet held Dempsey Hendrickx.

De film Fanny’s journey werd bekroond met de officiële competitieprijs door zowel de internationale professionele jury als de kinderjury van het JEF festival. De film ontvangt ook de Felix Vanginderhuysen distributieprijs, die een distributie in heel Vlaanderen garandeert.

Relevant en meeslepend

Fanny’s journey is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van de 13-jarige Fanny en haar jonge zusjes die naar een pleeggezin voor joodse kinderen in Italië worden gestuurd. Wanneer de Nazi’s Italië binnenvallen, probeert de groep kinderen koste wat het kost de Zwitserse grens te bereiken. “De film vertelt een universeel en meeslepend verhaal dat vandaag jammer genoeg nog steeds even relevant is als het was voor Fanny in 1943. De kinderen worden blootgesteld aan gruwelijke ervaringen, maar de film focust vooral op de zelfredzaamheid en op de individuele kracht van de kinderen.” aldus de internationale jury.

Ketnetlabel

Verder kiest Ketnet elk jaar enkele festivalfilms die later op televisie vertoond zullen worden. Dit jaar krijgen Rosie & Moussa, ZOOks en Gruwelijke Rijmen het Ketnetlabel. Het JEF festival reikt ook prijzen uit aan kortfilms voor kinderen en jongeren. De prijs van de volwassenenjury voor beste kortfilm ging naar The shelter van Robin Jensen uit Noorwegen (die dit weekend in Berlijn nog werd bekroond met de ECFA Doc Award voor Best Young Audience Documentary in 2017), de kortfilmprijs van de kinderjury naar Awaker van Filip Diviak uit Tsjechië. De prijs van JEF in het ziekenhuis, een uniek project gericht naar zieke kinderen met een beperkte mobiliteit, werd gewonnen door een Belgische kortfilm. Zij bekroonden Het leven van Esteban van Ines Eshun. Alle winnaars kregen een unieke JEF award, gecreëerd door grafisch ontwerpers Ronny en Johny.

En zo wordt het JEF festival, de eerste editie onder de nieuwe naam, succesvol afgesloten. In Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk en Strombeek-Bever konden jeugdige en oudere filmliefhebbers tijdens de krokusvakantie genieten van de nieuwste jeugdfilms, unieke masterclasses en workshops en naar hartenlust experimenteren in de verschillende medialabs.

De volgende editie van het JEF festival zal plaatsvinden van 24 februari tot 10 maart 2017.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today