7 °C Antwerpen, BE
zondag 3 maart 2024
7 °C Antwerpen, BE
zondag 3 maart 2024

Kobe Ilsen maakt ommetje langs koninklijk paleis

Kobe Ilsen
© VRT/Eén

In de laatste aflevering van Over eten vertoeft Kobe Ilsen in mooi gezelschap. Emmanuel Macron en zijn vrouw brachten in november een bezoek aan België, het eerste officiële staatsbezoek van een Franse president in 47 jaar tijd. Reden genoeg om dit te vieren met een uitgebreid staatsbanket bij koning Filip en koningin Mathilde in Laken.

En waar eten is, zijn Kobe Ilsen en Danira Boukhriss met hun programma Over eten. Een diner voor 172 gasten op het kasteel van Laken: wat voor voorbereiding gaat daar eigenlijk aan vooraf? En wat krijgt dit hoog bezoek voorgeschoteld? Over eten zoekt het uit en biedt de kijker een unieke blik achter de schermen van een officieel staatsbanket.

Feilloze feesttafel 

Enkele dagen voor het staatsbanket mocht Kobe al een eerste keer langsgaan op het kasteel om de voorbereidingen mee te volgen. Onder het toeziend oog van Norbert, de personeelschef van het paleis, leert hij hoe tafels volledig volgens de etiquette gedekt moeten worden. In de loft komt Vincent Vermeulen langs met handige tips om zelf een feilloze feesttafel te zetten. 

Alle hens aan dek

De dag van het banket is er al van ’s morgens vroeg heel wat leven in het paleis. De leerlingen van hotelschool Ter Groene Poorte staan in voor de bediening en oefenen elke stap. Samen met ervaren chefs gaan studenten aan de slag om het menu tot in de perfectie voor te bereiden. In de serres wordt alles in gereedheid gebracht voor de afsluitende koffie met pralines, die speciaal voor de gelegenheid zijn gemaakt. 

Extravagant menu voor een exclusief banket?

Wat schaft de pot tijdens zo’n exclusief staatsbanket? En wordt er rekening gehouden met de wensen van de gasten? Kobe gaat na hoe extravagant de maaltijden zijn op een staatsbanket. Diëtiste Tessa Bosmans bekijkt het menu dat op het banket wordt geserveerd en maakt haar analyse. Sommelier Lisa Vanderstraeten doet hetzelfde met de wijnen. 

Binnengluren

Ook Kobe ontvangt hoog bezoek. Enkele uren voor aanvang van het banket komt koningin Mathilde de feestzaal inspecteren. Ze maakt tijd voor een korte ontmoeting met Kobe. Niets wordt aan het toeval overgelaten, alles wordt perfect voorbereid en Kobe mag alles vanop de eerste rij meemaken. Danira kijkt mee, samen met koningshuiskenner Flip Feyten.

Ontdek alles over de voorbereidingen en het banket op woensdag 19 december om 20u40 in een speciale Over Eten.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today