16 °C Antwerpen, BE
woensdag 23 september 2020
16 °C Antwerpen, BE
woensdag 23 september 2020

Koning Clown wordt 65

Clown Rocky
© EHS Producties

“Hij was maar een clown,…”  zo begint het nummer ‘De Clown’ van Ben Cramer.  ‘Maar’ een clown is iets dat zeker niet van toepassing is op Eddy Herman, alias Clown Rocky.  Voor hem is clown zijn een passie.  De man blaast vandaag 65 kaarsjes uit en behoort dankzij die verjaardag tot één van de oudste nog actieve clowns van het land.  “Stoppen is zeker nog niet aan de orde.  Optreden houdt me jong,” zegt Eddy.

In zijn 50-jarige carrière heeft Clown Rocky heel wat mensen – jong én oud – aan het lachen gebracht.  Als prille tiener was hij al artistiek bezig.  In het leger trok Eddy voor het eerst een clownspak aan.  Hij voelde meteen dat optreden als clown zijn ding was.  Toch had zijn carrière er helemaal anders uit kunnen zien want van opleiding is de ‘eeuwige clown’ meubelmaker.  Bijna twintig jaar werkte hij bij meubelfabriek Van Pelt in Burcht. “Na mijn werkuren ging ik onvermoeibaar optreden als animator bij een orkest en presentator van showavonden. Tot iemand van de Olmense Zoo me aan het werk zag en me een job in het circus aanbood.”

Van dat moment af ging de bal aan het rollen.  Eddy leerde alle kneepjes van het vak. Toch zou het nog tot 1981 duren vooraleer hij de stap zette om solo op te treden als Clown Rocky; een naam die hij te danken heeft aan de Antwerpse conferencier Wim Toquet.

Meer dan een laagje schmink

Inmiddels heeft Eddy Herman al 15 jaar zijn eigen boekingskantoor met licentie waar je niet alleen Clown Rocky kan boeken, maar ook heel wat andere artiesten: EHS Producties.  Samen met zijn partner in crime Patrick Goossens – tevens ook manager én technicus van Clown Rocky – baat hij met zeer veel succes het boekingskantoor uit.  “Patrick en ik startten het artiestenbureau EHS Producties op omdat de agenda van Clown Rocky uit zijn voegen begon te barsten.  Dankzij EHS konden we de vele aanvragen voor animatie, muziek of cabaret opvangen met andere artiesten zoals De Romeo’s, Christoff, Günther Neefs, Koen Crucke en vele anderen.”

De slogan van Eddy en Patrick is Vakkennis is meer dan een laagje Schmink…”  Het is een zeer goed gevonden slogan: “iedereen kan de clown uithangen.  Maar de clown spelen is meer dan alleen maar een kostuum aantrekken,” weet Eddy. “Het is een passie, je moet een zekere feeling hebben met het beroep…  En dat is onze grootste troef: wat wij doen, doen we met het hart!”

Stoppen? Geen denken aan!

Zijn 65ste verjaardag is voor Eddy Herman geen reden om het wat kalmer aan te doen.  Ook na zijn verjaardag gaat Clown Rocky gewoon door.  Vandaag zal er amper tijd zin om te vieren want deze voormiddag wordt Clown Rocky verwacht voor een optreden in een school, een dag later staat een grote revueshow op het programma en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

“Ik speel nog 300 voorstellingen per jaar”, lacht Eddy. “Tot 2021 zijn er al boekingen. Neen, ik denk nog niet aan stoppen. Optreden als Clown Rocky geeft me enorm veel energie, ik blijf er jong van.”

Binnenkort start Entertainment Today met een (wekelijkse) nieuwsbrief. Mis dit niet en schrijf je nu meteen in!

* verplicht in te vullen
Entertainment Today