19 °C Antwerpen, BE
woensdag 21 oktober 2020
19 °C Antwerpen, BE
woensdag 21 oktober 2020

Luk Alloo in het spoor van toppoliticus Theo Francken

Theo Francken
© Medialaan/VTM

Als hij stopt met politiek, dan wil Theo Francken een eigen school oprichten. Dat zegt Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken dinsdagavond aan Luk Alloo, in de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Alloo Bij, het reportageprogramma van VTM NIEUWS.

Francken geeft toe dat hij heel erg op zijn hoede is als er camera’s in de buurt zijn, maar Luk krijgt hem ongedwongen aan de praat over zijn dromen en verwezenlijkingen.

Theo Francken: “Ik zou graag een school beginnen. Dat is een droom van mij. Een school met gemotiveerde leerkrachten, jong en oud. Daar is nood aan. Daar begint alles van de maatschappij. Ik ben het vaak niet eens met bepaalde scholen. Excelleren, het uitmuntend doen als leerling, is op sommige scholen een scheldwoord geworden. Gelijke kansen zijn heel belangrijk, maar iedereen moet zijn eigen talenten maximaal kunnen ontwikkelen. Niet iedereen kan hetzelfde. Kinderen moeten maximaal kunnen excelleren.”

Dagenlang heeft Luk Alloo de populairste politicus van het moment op de voet gevolgd, ook toen hij midden in de storm rond de repatriëring van Soedanese vluchtelingen stond. En Francken blijft bij zijn standpunt. Hij voert de Europese regels inzake migratie gewoon uit.

Theo Francken is altijd een haantje-de-voorste geweest. Dat getuigt ook Rika, zijn lerares Geschiedenis aan het Montfortcollege in Rotselaar waar hij op internaat zat. “Theo was een heel geïnteresseerde leerling die graag de discussie aanging. Nooit hoog oplopend. Ik heb altijd graag les gegeven aan hem.” Theo is nog altijd trots als hij de school ziet. Aan zijn humaniora heeft hij niks dan goede herinneringen.

Ik een nazi?

Drie keer per week begint Francken zijn dag op het kabinet met een jogging door Brussel. Om even het werk van zich af te zetten. Van de aanhoudende kritiek van de oppositie heeft hij geen last.

Theo Francken: “Ik heb altijd gebokst. Mijn trainer zei altijd: als je een goede bokser wil zijn, dan moet je niet alleen klappen kunnen uitdelen, maar ook goed kunnen incasseren. Als je dat niet kan, ga je maar beter pingpongen. Ik kan ook klappen uitdelen, ik moet er dan maar tegen kunnen als ze terugslaan.”

En soms gaat de kritiek wel ver. Dat wuift Francken weg als een politiek spel. Theo Francken: “Racist, fascist, nazi… Dat is de route van de PS. Dat raakt me niet. Links wil het debat niet voeren. Als je een collega nazi of fascist noemt, dan is dat een politieke geste om iemand monddood te maken en het debat te smoren. Omdat ze het zelf niet aankunnen. Ze hebben zelf geen alternatief, geen oplossing. Links heeft totaal gefaald in het verhaal van migratie en integratie. Ze willen het debat gewoon niet voeren, want ze kunnen het niet winnen. Daarom gaan ze een karaktermoord plegen. Ze noemen je een fascist, een nazi en daarmee stopt het debat.”

De volgende weken brengt Luk Alloo in Alloo Bij nog portretten van onder andere Ingeborg en Will Tura.

Binnenkort start Entertainment Today met een (wekelijkse) nieuwsbrief. Mis dit niet en schrijf je nu meteen in!

* verplicht in te vullen
Entertainment Today