In de vierde aflevering volgt Topdokters longarts dr. Eva Van Braeckel op de voet. Zij is één van de weinige artsen in België die gespecialiseerd is in mucoviscidose bij volwassenen. “Veel van mijn patiënten kregen ooit te horen dat ze niet ouder zouden worden dan 10 jaar, dus de behandeling van volwassen patiënten met muco is relatief nieuw”, verklaart dr. Van Braeckel. “We staan aan de vooravond van een revolutie binnen dit gebied met nieuwe medicatie die hopelijk een veel betere levenskwaliteit zal bieden en hopelijk ook de levensverwachting zal verlengen.”
Ze ziet onder andere een 18-jarige jongeman met mucoviscidose. Na verschillende opnames in het UZ Gent ging hij thuis telkens pijlsnel achteruit. De behandelingen lijken geen effect te hebben waardoor hij nu slechts een longcapaciteit van 26% heeft. “Bij mensen met een heel lage longcapaciteit kan een paar procent echt het verschil betekenen tussen nog een trap kunnen opgaan en dat niet meer kunnen.” Daarnaast laat ze zich ook van een hele andere kant zien, want dr. Van Braeckel organiseert zelf toneelvoorstellingen rond de ziekte: “Ik heb zelf altijd toneel gespeeld en ik heb lang getwijfeld om conservatorium te doen na mijn middelbaar, maar het is er nooit meer van gekomen.”
Professor Ann Smeets is borstchirurg in het UZ Leuven en gespecialiseerd in goed- en kwaadaardige borstaandoeningen. In België is borstkanker de vaakst voorkomende kanker bij vrouwen: maar liefst 1 op 9 krijgt er ooit mee te maken. Prof. Smeets ziet in deze aflevering een vrouw met een kwaadaardige tumor. Samen bespreken ze de volgende stappen.
En prof. Frank Plasschaert helpt een jongen die een apart manier van stappen ontwikkeld heeft. Prof. Plasschaert moet nu zien uit te vissen of het om een spierziekte, een probleem met de zenuwen of een slechte gewoonte gaat vooraleer hij een behandeling kan voorstellen.