3 °C Antwerpen, BE
maandag 4 december 2023
3 °C Antwerpen, BE
maandag 4 december 2023

Sandrine André: “Ik heb hem thuis opgebaard”

Foto: VTM

In 2008 moest actrice Sandrine André afscheid nemen van haar vader en acteur Bert André. De man was amper 68ste en leed al eventjes aan leukemie. Toen de man kwam te overlijden kreeg Sandrine hulp en steun van heel wat mensen.

“We kozen toen voor een ceremonie in het Zuiderpershuis en dat is bijna een theatervoorstelling geworden. Er was muziek, er waren teksten, er was een podium en zo ongelooflijk veel liefde. Dat heeft mij toen enorm gesteund”, zegt Sandrine in Het Laatste Nieuws.

Sandrine begreep het ritueel van een begrafenis en ze beseft nu als geen ander dat je zonder begrafenis gewoon niet verder kan.

“In het Zuiderpershuis hebben we afscheid genomen van ‘de acteur’, maar dagen ervoor had ik thuis al afscheid genomen van ‘de vader’. Het was me afgeraden, maar ik heb hem thuis, tussen zijn boeken, opgebaard. Al z’n vrienden zijn langs geweest, we aten Limburgse vlaai en we dronken wijn, ik had dat nodig.”

Sandrine had er veel voor over om op die manier afscheid te kunnen nemen van haar vader. “Drie keer per dag moest ik zijn handen, gezicht en lippen insmeren met een crème, dat was nodig om de balsem goed te houden. De eerste keer is dat wat vreemd, maar al gauw wordt dat een ritueeltje, waar je, als je niet oppast, aan verslaafd zou kunnen raken. Na drie dagen voelde ik: het is goed geweest, hij moet weg. Toen pas voelde ik dat ik hem kon delen met de rest.”

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today