12 °C Antwerpen, BE
zondag 11 oktober 2020
12 °C Antwerpen, BE
zondag 11 oktober 2020

Stefan Van Loock keert terug naar eerste WK Voetbal

© Tom Bergs

Voormalig vtm-sportanker en huidig woordvoerder van de Rode Duivels, Stefan Van Loock, heeft een nieuw boek klaar. ‘Terug naar Montevideo’ heet die en keert, zoals de titel het al verraadt, terug naar het allereerste Wereldkampioenschap Voetbal in 1930. Een boek over de toenmalige Belgische scheidsrechter John Langenus, over Uruguay dat druk bezig was om zijn eigen identiteit te zoeken en… uiteraard over onze Rode Duivels tijdens dat WK.

“Als voetbalfanaat moest ik dit gewoon doen. Geen strandvakanties, Tafelbergen of Egyptische tempels voor mij, maar heerlijk onderdompelen in de sfeer van het allereerste Wereldkampioenschap en dat in de hoofdstad van Uruguay”, legt Van Loock uit. “Ik deed het gelukkig wel met het vliegtuig, maar onze landgenoten moesten het destijds stellen met een bootreis. Een bootreis die, rekening houdend met de tijdsgeest, echt naar de andere kant van de wereld ging en maar liefst twee weken duurde.” Al verging het de Kompany’s en De Bruyne’s van die tijd een heel stuk minder goed dan we dat vandaag gewend zijn. “Net als de overige drie Europese landen, moest België zich weinig illusies maken. Uruguay was toen heer en meester op sportvlak. Op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen werd België nog wel Olympisch kampioen, maar tijdens de Spelen van 1924 en 1928 was Uruguay heer en meester.”

John Langenus

Eén Belg liep zich wél in de kijker, de toen 38-jarige scheidsrechter John Langenus. Niet allen gaf zijn grote gestalte van om en bij te twee meter hem een zekere autoriteit op het veld, maar liet hij zich ook opmerken door in opvallende kledij te verschijnen. “Hij had er niet beter op gevonden om elke wedstrijd te leiden in een tweedjasje en een profbroek”, lacht Stefan. “In de jaren twintig en dertig genoot hij een ware sterrenstatus. Al was het niet allemaal peis en vree, want voor zijn eerste scheidsrechtersexamen zakte hij. De reden? Op de vraag wat een scheidsrechter moest doen indien een bal een laagvliegend vliegtuig raakte, kon hij geen antwoord geven.” Toch werd hij met vier wedstrijden op dat allereerste WK zeker niet slecht bedeeld. Langenus mocht zelfs de finalewedstrijd tussen Uruguay en Argentinë fluiten. En voor wie nog een link zoekt met de Olympische Spelen… Langenus was in 1920 niet alleen actief als scheidsrechter in het Belgische voetbal, maar ook als persverantwoordelijke van de Spelen.

Praktisch

‘Terug naar Montevideo’, een boek dat je meeneemt naar het Montevideo van toen, doorspekt met beelden en fragmenten uit het nu. Zo keert Van Loock terug naar de plek waar de eerste wedstrijd werd gespeeld. Een duel tussen Frankrijk en Mexico dat wegens protoclaire toestanden tien minuten vroeger aanvatte dan de échte openingswedstrijd. Het boek wordt uitgegeven bij Willems Uitgevers en kost exact 25 euro.

Binnenkort start Entertainment Today met een (wekelijkse) nieuwsbrief. Mis dit niet en schrijf je nu meteen in!

* verplicht in te vullen
Entertainment Today