14 °C Antwerpen, BE
zondag 23 juni 2024
14 °C Antwerpen, BE
zondag 23 juni 2024

Stormloop Echt Antwaarps Teater heeft gevolgen

sven de ridder die van mij snurkt echt antwaarps teater
© Sven De Ridder

Na bijna zes jaar afwezigheid, is in ’t Echt Antwaarps Teater nog eens het stuk ‘Die van mij snurkt’ te zien. Nog steeds een blijspel van Ruud De Ridder, maar ditmaal met onder meer Joyce Beullens en Jasmine Jaspers op het toneel. Dat blijkt echter niet de enige verandering te zijn in de Antwerpse Arenbergstraat.

“Om modern te blijven, is het eigenlijk genderneutraal. Aan de titel zouden mensen denken dat het een vrouw is die zegt dat haar man snurkt, maar in het stuk zal je zien dat het ook de vrouwen zijn die wel eens durven te snurken”, vertelde Sven De Ridder ons donderdagavond na afloop van de voorstelling. De Ridder koos voor het stuk de muziek, regisseerde het en speelt er zelf ook in mee als snurker Eddy.

“We zien op de scène drie slaapkamers. Van drie verschillende gezinnen. Het is een stuk dat zich afspeelt op twee nachten tijd.” Trouwe bezoekers van het gezelschap, maakten bij het zien van deze voorstelling ook al eens de vergelijking met het eerder gespeelde ‘Met twee op één kamer’. Of zoals Sven zelf aangaf, Sesamstraat-figuren Bert en Ernie. Zij zitten ook de hele tijd in hun slaapkamer.

Het verhaal

Ursula (Jasmine Jaspers) is het gesnurk van haar man Eddy (Sven De Ridder) zo beu, dat ze besluit om de volgende nacht niet thuis te slapen. Als leerkracht van beroep, maakt ze haar man wijs dat ze op schooluitstap gaat naar de Hoge Venen en daar ook twee nachten blijft slapen. In werkelijkheid beleeft ze echter een nachtelijk avontuurtje met vrijgezel Guy (Luc Verhoeven).

Tot slot is er ook nog Paul (Brik Van Dyck). Hij krijgt het dan weer op zijn zenuwen van het geronk van zijn vrouw Nancy (Joyce Beullens) en probeert haar dat duidelijk te maken. Paul heeft echter nog een andere vreemde afwijking: van zodra hij alleen slaapt, verstijven zijn benen. Toch zal Paul eraan moeten wennen, want per hoge uitzondering moet Nancy een nachtdienst overnemen in het ziekenhuis en zal ze de komende nacht niet in haar bed liggen.

Uiteindelijk blijkt Paul zelfs de enige van de drie te zijn die alleen in bed ligt, want ook Nancy blijkt gelogen te hebben over haar alibi. Zij brengt de nacht dan weer door bij Eddy. Als Pauls medisch probleem plots ernstige proporties aanneemt, gaan de poppen helemaal aan het dansen.

Afscheid Echt Antwaarps Teater

Sven De Ridder staat nog tot en met 25 februari op de planken van ’t Echt Antwaarps Teater en nadien geeft hij er de brui aan. Niet alleen als acteur, maar ook als regisseur en tekstschrijver. “Die beslissing heb ik anderhalf jaar geleden genomen. Voor sommige mensen kan dat vreemd klinken, maar ook niet elke bakker neemt de zaak van zijn vader over”, vergelijkt hij. “Voor mij is het tijd om andere avonturen aan te gaan en op eigen benen te staan. Wat die plannen concreet zijn, daar mag ik voorlopig helaas nog niets over zeggen. Begin maart staat er een persmoment gepland, waar ik alle details uit de doeken zal doen.”

Sven De Ridder stond in 1982, op achtjarige leeftijd voor het eerst op de planken van ’t Echt Antwaarps Teater. Sinds 1990 was hij er voltijds aan het werk. De Ridder is momenteel nog te zien in de K3-film ‘K3 Love Cruise’ en natuurlijk elke woensdagavond ook nog in ‘Beste Kijkers’. Dit voorjaar trekt hij samen met Warre Borgmans het theater in om Slisse & César terug tot leven te laten komen.

Terug naar de roots

Wie de voorbije maanden een stuk van het gezelschap bijwoonde, kan niet ontkennen dat de bijna 350 plaatsen in de zaal zowat elke avond allemaal zijn ingenomen. Dat is ook eigenaars Ruud De Ridder en Nicole Laurent niet ontgaan. Daarom werd beslist om vanaf de zomer van 2019 het theatergebouw van de hand te doen en terug te keren naar de plaats waar het allemaal begon: de Arenbergschouwburg. Waarom er na meer dan 30 jaar plots wordt verhuist, legt Ruud vrijdag uit.

Piet Piraat en de bruid

Maar eerst volgen er uiteraard nog heel wat shows in de vertrouwde locatie. Zo is ook de ticketverkoop voor het volgend stuk ‘Ma, pa en de bruid’ al geopend. Sven De Ridder legt uit wat we mogen verwachten. “Eerst en vooral kan ik zeggen dat het dan de eerste keer is dat Peter Van de Velde, bij het grotere publiek bekend als Piet Piraat, ons komt vergezellen. Het stuk gaat over een jong koppel dat op trouwen staat. De beide ouders kennen elkaar niet en leren elkaar dan ook voor het eerst kennen. Dan kom je al eens in vervelende situtaties terecht.”

Op de website van het theatergezelschap lezen we nog de ouders van de bruid zich zorgen maken over het financiële plaatsje van het huwelijksfeest en de vader van de bruidegom, een zeer welstellend man, niet bepaald opgetogen is met de keuze van zijn zoon. De nodige misverstanden zijn ons inziens dan ook niet weg te denken.

Praktisch

Wie graag tickets besteld voor ‘Ma, pa en de bruid’ of graag nog tot en met 25 februari geniet van ‘Die van mij snurkt’, kan natuurlijk steeds tickets bestellen op het nummer 03 231 64 64 of de website van ’t Echt Antwaarps Teater.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today