4 °C Antwerpen, BE
donderdag 25 april 2024
4 °C Antwerpen, BE
donderdag 25 april 2024

The Kelly Family: ‘We genieten van ieder moment’

The Kelly Family
© Bart Carteur

De leden van The Kelly Family zijn er terug volledig klaar voor, getuige een nieuw album en een tournee, die hen ook a.s. vrijdag naar de Lotto Arena brengt. Wie nog een ticket wil bemachtigen, is eraan voor de moeite, want het concert is volledig uitverkocht. Anders gezegd, de magie van de Kelly Family is zeker nog niet uitgedoofd. Wij hadden de eer om enkele leden van de groep te kunnen spreken.

Jullie maakten een comeback met het album “We got love” waarop 4 nieuwe songs staan naast nieuwe versies van oude klassiekers. Vanwaar deze comeback?

Angelo: We waren al enkele jaren aan het praten naar de mogelijkheden van een reünieconcert. Er werd uiteindelijk besloten om dat in Dortmund te doen waar we al onze hits zouden spelen op de manier die tot onze mogelijkheden behoorden. We zijn nu immers volwassen mensen en diverse hits dateren van ettelijke jaren geleden, toen we nog kinderen en tieners waren. Tijdens al deze voorbereidingen begon het snel te kriebelen om terug de studio in te duiken voor een nieuw album. Oorspronkelijk werd er niet aan nieuwe songs gedacht. We wilden enkel onze oude hits in een nieuw jasje stoppen. Toen het album bijna af was, kwam de inspiratie er echter om een viertal bijkomende liedjes op te nemen.

Naar verluidt stopten jullie destijds, omdat jullie de druk niet meer aankonden en de aandacht van de fans teveel werd …

Patricia: We werkten zeer hard gedurende al die jaren en we bereikten gigantische successen. Dit ging natuurlijk gepaard met heel wat kopzorgen en stress voor iedereen. Het was hoog tijd om de stekker uit de groep te trekken, zodat ieder lid terug zijn/haar ding kon doen. Er waren er die gingen trouwen, kinderen kregen, … Het was een compleet nieuwe fase in ons leven die belangrijk was voor ons. Anderzijds was het niet eenvoudig om zomaar te stoppen op ons hoogtepunt. En wat er ook gezegd werd, het is zeker niet de schuld van de fans dat we het voor bekeken hielden. Het was onze eigen keuze, vooral omdat we behoefte hadden aan een ander leven.

Angelo: Ja, sommigen hadden een burn-out en waren dringend aan rust toe.John: Elk lid heeft wel zijn redenen. Als je het aan iedereen afzonderlijk zou vragen, krijg je telkens een verschillend antwoord. In het jaar 2000 waren we reeds 25 jaar non-stop actief bezig. Ik denk niet dat een andere groep dit kan zeggen. Bij ons had je de familieband, de groep, de business, …alles eigenlijk. En dat begon zijn tol te eisen.

Kathy: Het was net “Big Brother” bij ons, maar dan wel 24u per dag, 25 jaar lang. Niemand deed ons dit voor …

Enkele van jullie kinderen zijn ook gebeten door de muziekmicrobe. Bestaat de kans dat ze vroeg of laat in jullie voetsporen zullen treden als de “nieuwe” Kelly Family? Of eventueel deel gaan uitmaken van de groep?

Angelo: Die plannen zijn er momenteel niet. Er zijn veel kinderen in de volgende generatie. Ik schat dat we een 25-tal neven en nichten hebben en sommigen maken inderdaad muziek. Het is echter niet zo dat we muziek met onze kinderen maken, met de bedoeling om professioneel te gaan, laat staan een nieuwe Kelly Family te maken. Anderzijds kunnen we hen ook niet tegenhouden. Als de goesting en de wil er is, wie zijn wij dan om neen te zeggen?! (lacht)

Patricia: Mijn ene zoon houdt van muziek, de andere totaal niet. De generatie van nu luistert trouwens naar andere genres. Er spelen trouwens ook heel wat andere factoren mee als je in een groep wil samenspelen. Momenteel amuseren we ons kostelijk en ik denk dat het een goede zaak is om het de volgende generatie ergens te ontmoedigen om in onze voetsporen te treden. Het kan de familieband alleen maar complexer maken.

Paddy en Maite besloten om solo verder te gaan en hadden geen interesse in deze comeback. Mis je hen?

Patricia: We hebben hen gevraagd, omdat we iedereen dezelfde kans wilden geven. Helaas beslisten ze om geen deel uit te maken van deze comeback. We moeten hun beslissing respecteren, alhoewel ik wel had gehoopt dat ze erbij zouden zijn.

Angelo: Het album werd opgenomen, het concert werd gegeven, maar de deuren blijven open staan. Als één van hen later toch wil terugkeren, dan zou dit prachtig zijn. Anderzijds, er ontbreken nu enkele leden, maar dit laten we niet blijken op het podium. We geven ons volledig, en het is onze bedoeling dat het publiek een ongelooflijke ervaring beleeft. Toen ik achteraf de dvd bekeek van het concert in Dortmund (verkrijgbaar in boxset met live-cd of blu ray), vond ik het wel jammer dat de ganse Kelly Family niet op het podium stond, maar wat kan je eraan doen? That’s life …

Jullie treden op in de Lotto Arena. Mogen we ons aan een soortgelijk concert verwachten zoals dat van Dortmund of wordt het toch iets totaal anders?

Angelo: Het zal geen kopie worden, maar toch in grote lijnen. Het wordt terug een Greatest Hits-concert, die het Kelly-verhaal vertelt via onze muziek. Iedere stad of land waar we op bezoek komen met onze tournee verdient een dergelijke show. Mochten we nu al vijf jaar lang een identiek optreden geven, dan zouden we het wellicht minder leuk vinden, maar nu kijken we er iedere keer enorm naar uit!

Wie beslist er eigenlijk over de sound van de groep?

Kathy: Muziekgroepen hebben een sound voor een reden. Zeer eenvoudig te verklaren: ze spelen jarenlang samen, zodat die mettertijd ontwikkeld wordt. Er is nooit één persoon die de beslissing neemt. Het is een gezamenlijke beslissing, die ontstaat door de jaren heen via interactie en de structuur in de groep. Natuurlijk zal je altijd wel muzikale leiders hebben in één of andere groep, maar wij mogen van geluk spreken dat iedereen zijn of haar zegje kan doen.
John: Onze vader was ook een zeer intelligent iemand. Al zeer vroeg in ons leven gaf hij aan ieder van ons de kans om onze persoonlijkheid te ontwikkelen op het podium. Op die manier werd iedereen een soort frontman. Zelfs al was het maar voor een paar liedjes. Dus als je naar een Kelly Family-concert komt, zal je je nooit vervelen, want je krijgt telkenmale een wijziging van frontzanger of –zangeres. Dat maakte onze groep zoveel rijker in vergelijking met een andere groep.

Wat brengt de toekomst? Mogen we de komende jaren nieuwe albums verwachten met bijkomende concerten of blijft het bij die éénmalige reünie?

Angelo: Dat weten we op dit ogenblik nog niet. Het begon met 1 concert, daarna kwamen er 2 concerten bij, dan het album met als afsluiter deze geweldige tournee. Deze zomer staan we ook op enkele openluchtfestivals, waar we gaan optreden voor méér dan 22 000 mensen. Daarna denk ik dat we behoefte aan rust zullen hebben. Momenteel is het een waar mirakel dat we dit aan het beleven zijn. We genieten van ieder moment. Vandaar dat we niet teveel willen verwachten voor de komende jaren. We zien wel!

Het album “We got love” en de live-dvd/blu-ray werden uitgebracht door Universal Music.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today