Flashdance: what a feeling, what an energy, what a musical!

Flashdance
© RV

Dinsdagavond tekende bekend Vlaanderen present voor de première van Flashdance. De film veroverde in 1983 heel wat harten in de bioscoopzalen en de musical is klaar om net hetzelfde te doen in het Casino Kursaal van Oostende.

In Oostende kunnen ze ondertussen terugblikken op een indrukwekkend lijstje musicals. Na ‘Cats’, ‘Mamma Mia’, ‘Footloose’ en ‘Dirty Dancing’, haalt de Stad Aan Zee dit jaar ‘Flashdance’ naar het Kursaal. De musical die dinsdagavond in première ging, zal nog tot 5 augustus – 14 shows in totaal – te zien zijn. En daarmee heeft Oostende weer een primeur beet want de originele Engelstalige versie is niet alleen voor het eerst te zien in ons land, het is tevens de eerste keer dat ‘Flashdance’ halt houdt op het Europese vasteland.

Ann Van den Broeck en Stany Crets
Ann Van den Broeck en Stany Crets

Dat de verwachtingen hoog gespannen waren, bewees de grote opkomst van bekend Vlaanderen. Wendy Van Wanten, Evi Hanssen, Koen Crucke, Michiel Demeyer, Loes Van Den Heuvel en heel wat andere BV’s hadden ei zo na niet hun beenwarmers aangetrokken voor deze snikhete première. De wereldhits als ‘Maniac’ en ‘What A Feeling’ zongen ze luidkeels mee!

Eerbetoon

De musical is een eerbetoon aan de film die in 1983 in de zalen kwam. Alex – gespeeld door voormalige ballroom danskampioene Joanne Cliffton – is een jonge vrouw met een uniek dubbelleven waarbij ze overdag werkt als lasser in een staalfabriek en ‘s nachts als danseres in een club. Haar grote droom is toegelaten worden op een prestigieuze balletschool. Met de steun van haar oude balletlerares Hannah – vertolkt door Ann Van Den Broeck – werkt ze keihard om die droom te verwezenlijken, maar een romance met haar baas Nick – Ben Adams van de voormalige boysband E-One – brengt haar ambities plots in gevaar.

Flashdance
© Christof Desmedt

Net zoals bij de gelijknamige film, is de musical doorspekt met muzikale pareltjes – wereldhits – zoals ‘What A Feeling’, ‘Gloria’ en ‘Maniac’. Maar om het geheel een nieuwe dimensie te geven, werden ook nieuwe nummers aan de setlist toegevoegd. Hoewel het verhaal gebaseerd is op de film, wordt hier en daar van de originele verhaallijn afgeweken; waardoor het verhaal gelijktijdig bekend én verrassend wordt.

Vlaamse Ann Van den Broeck in Britse productie

Ann Van den Broeck
Ann Van den Broeck met Joanne Cliffton en Ben Adams

Naast de Britse cast schittert de Vlaamse musicalactrice Ann Van den Broeck in de rol van Hannah, de mentor van het hoofdpersonage Alex. Hannah was vroeger een prima ballerina én de balletlerares van Alex. In de musical helpt ze Alex klaar te stomen voor haar grote auditie bij de prestigieuze dansschool Shipley Dance Academy. Het is een rol waar Ann zich perfect in kan vinden: “Professionele dansers gaan ‘op pensioen’ vanaf de leeftijd van 30 jaar. Daarna geven ze vooral les en coachen ze talentvolle jonge collega’s. Ik word dit jaar 42 jaar, en hoor vaak dat jonge collega’s me ook als een mentor zien en al veel van me geleerd hebben door samen te werken. Maar geen nood: ik ben niet van plan om nu al te stoppen met dansen en zingen. Daarvoor geniet ik nog té veel van wat ik doe,” lacht ze.

Must see!

Joanne Cliffton
Hoofdrolspeelster Joanne Cliffton

Flashdance is een musical gebaseerd op een film uit de jaren ’80 en die sfeer ademt de productie ook uit. De muziek, de kledij, de decors,… er is aan elk detail gedacht om het publiek mee te zuigen in één van de meest bruisende periode’s van afgelopen eeuw. Bovendien verliest Flashdance geen moment aan spankracht. De hele productie oogt visueel verbluffend en de energie spat in die mate van het podium dat op je stoel blijven zitten wel erg moeilijk wordt. Het meezinggehalte van deze musical is bovendien zo groot, dat je met schorre stembanden de zaal verlaat.

Praktisch

Flashdance The Musical wordt gebracht in de originele Engelstalige versie. Er worden vertalingen voorzien via projecties en televisieschermen in het Nederlands en het Frans. voorstellingen lopen nog tot en met 5 augustus 2018 halt houden in Kursaal Oostende. De ticketprijzen variëren van 44 tot 69 euro en zijn te koop via www.kursaaloostende.be , 0900 40 850 en bij Toerisme Oostende.

advertentie