22 °C Antwerpen, BE
zondag 21 juli 2024
22 °C Antwerpen, BE
zondag 21 juli 2024

2019 wordt hét jaar van Urbanus

Urbanus
© KFD

Op 27 februari 2019 komt ‘Urbanus: de Vuilnisheld’ in de zalen.  Het wordt een zotte animatiefilm voor jong en oud die zich afspeelt in het van de pot gerukte Urbanus-universum van Tollembeek.  

Tollembeek moet één van de bekendste dorpen uit onze stripgeschiedenis zijn. Dit jaar vieren de Tollembekenaars, samen met hun bedenkers Willy Linthout en Urbanus, hun 35steverjaardag.  Sinds de publicatie van het eerste album ‘Het Fritkotmysterie’ eind 1983, tekenden en bedachten Willy Linthout en Urbanus meer dan 175 absurde verhalen met de zotte inwoners van Tollembeek.  Meerdere generaties fans groeiden op met de ondeugende strips, waarvan inmiddels bijna 10 miljoen exemplaren werden verkocht. 

Dat ze in Tollembeek niet vies zijn van een feestje, weten de trouwe fans al langer. Maar het feestcomité van de stripgemeente heeft het wel heel druk: de 65ste verjaardag van Willy Linthout is nog maar pas weggespoeld of ze moeten zich al klaarmaken voor de 70steverjaardag van Urbanus op 7 juni 2019.

2019? Het Urbanusjaar!

Met ‘Urbanus, Underground Familiestrip’, een tentoonstelling van de surrealistische en ontspoorde wereld van Urbanus, brengt het Stripmuseum in Brussel een mooie hommage aan de stripheld.  De expo is te bezoeken van 11 december tot 26 mei 2019.

Standaard Uitgeverij brengt op 5 december met ‘De Vliegende Kerktoren’ alweer de 181stestrip uit. Op 6 februari volgt nummer 182 (‘Het Billenknijpertje’) en vanaf 11 februari ligt de geschiedenis van de Urbanusstrip (een naslagwerk van Tom Wauters) in de winkels.

De filmrelease van ‘Urbanus: de Vuilnisheld’ bracht nog andere stripfans op het idee om Urbanus in de bloemetjes te zetten: op zondag 17 maart wordt  in samenwerking met één en Ketnet in Comics Station Antwerp, het indoor pretpark in Antwerpen-Centraal rond populaire Belgische stripfiguren, een Urbanus animatiefilmdag met tal van randactiviteiten georganiseerd in aanwezigheid van Urbanus en Willy Linthout.

Verder pakt de kledingsketen JBC uit met een Urbanus-collectie voor kinderen, Mister T voorziet een kledingslijn voor volwassenen, en samen met Funny Fashion wordt een authentiek Urbanus-kostuumpje voor groot en klein op de markt gebracht.  Daarenboven zal vuilnisheld Urbanus ook van de partij zijn op de grote strandschoonmaak van de Eneco Clean Beach Cup op 24 maart.

Kers op de taart wordt de animatiefilm ‘Urbanus: de Vuilnisheld’.  In dit gekke filmavontuur sluiten de volwassenen van Tollembeek een lucratieve deal met een schimmige Rus (bankier Jef Patat, vermomd als Igor De Rus): gedurende een jaar mag Igor gevaarlijk afval komen storten in Tollembeek en de inwoners zullen hiervoor grof betaald worden.  Urbanus ziet hierin dé kans om een joekel van een verlovingsring te kopen om te kunnen trouwen met Juf Pussy.  Maar uiteraard loopt alles in het honderd wanneer de kinderen in opstand komen tegen het plan van de volwassenen.

De film wordt vanaf 27 februari 2019 in de bioscoopzalen verwacht.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today