Willy Sommers: ‘optreden is als een drug’

Willy Sommers
© Christof Desmedt

Vorige week werd Willy Sommers 67, voor hem een dag als die andere 364 dagen in het jaar. Geen groot feest voor de zanger, werd een werkdag met maar liefst drie optredens. Meer dan 200 optredens werkt Willy Sommers jaarlijks af, weinigen doen het hem na. Afgelopen week was Willy te gast in het programma Plage Préférée op Radio 2 en sprak hij openlijk over zijn leven. Zijn leven als Willy Sommers, zijn leven als Willy De Gieter, dat zijn echt wel twee verschillende werelden.

Als Willy De Gieter kan hij gewoon zichzelf zijn, de man van Cindy én de papa van Luna, Luka en Annemie. Als artiest let Willy op wat hij doet, tegelijk smijt hij zich volledig. Niet alleen op het podium geeft Willy zich volledig, ook tijdens de signeersessie achter bijna ieder optreden is Willy een vakman en maakt hij met plezier tijd vrij voor de mensen. Met iedereen op de foto gaan, een babbel, een handtekening, Willy doet dat al ruim 40 jaar met heel veel plezier. Aan stoppen denkt Willy nog niet, integendeel.

Willy heeft in 2020 al 35 optredens op de agenda staan, twee organisatoren hebben al een contract ondertekend voor een optreden in 2021. De zanger gaf in Plage Préférée toe dat hij het podium niet kan missen, optreden is voor Willy Sommers vergelijkbaar met verslaafd zijn aan een drug. Dagen met drie optredens zijn absoluut geen uitzondering, al probeert Willy de maandagen wel vrij te houden voor zijn gezin. De band met Willy en zijn ruim 50 jaar jongeren kinderen is vrij uniek. Eigenlijk zouden Luna en Luka perfect zijn kleinkinderen kunnen zijn, gelukkig is Willy jong van hart en geest en geeft hij zijn kinderen veel vrijheid. “Dat komt omdat wij altijd heel eerlijk tegen tegen elkaar”, klinkt het uit de mond van de zanger. Het is zelfs zo dat zijn dochter Luna bepaalde dingen sneller tegen de papa dan tegen de mama vertelt, over liefde bijvoorbeeld. “Op haar vijftiende kwam Luna mij vertellen dat zij een vriendje had, en tot mijn eigen verbazing had ik het daar helemaal niet moeilijk mee. Die jongen is bij ons thuis gekomen, en hij was heel beleefd en beleefd. Dat heeft een paar maanden geduurd, tot Luna mij zei dat ze verliefd was op iemand anders. Zoiets vertelt ze eerder tegen mij dan tegen haar mama. Luna heeft die jongen vrij snel aan ons voorgesteld, en intussen zijn ze al bijna twee jaar samen.”

Toch is Willy een bezorgde papa, hij heeft zijn kinderen graag dicht bij hem. De zanger hoopt dat zijn beide kinderen nog lang thuis blijven wonen en heeft zijn hoeve laten verbouwen. De kinderen hebben elk een aparte slaapkamer én badkamer. “Allemaal met de bedoeling dat ze zich goed voelen en zo lang mogelijk bij ons blijven wonen”, lacht de zanger. Toch zal Willy moeten loslaten, volgend jaar wil zijn dochter Luna op kot gaan. Willy haalt zijn dochter regelmatig ’s nacht na een optreden op als zij naar een fuif gaat. “Meestal sta ik al een kwartier te vroeg aan de zaal te wachten om te zien wie er daar allemaal binnenkomt en buitengaat”, lacht Willy in Plage Préférée. “Ik bel dan naar Luna om te zeggen dat ik er ben en dan zegt zij vaak “Oké papa, maar niet binnenkomen, hé!”.

De kinderen van Willy Sommers hebben niet te klagen, zij zitten er warmpjes in. “Toen ik 65 werd, kreeg ik voor het eerst mijn pensioen en daar schrok ik wel van”, vertelt Willy. Jarenlang betaalde hij voor zijn pensioen, nu kreeg hij eindelijk pensioen uitgekeerd. En omdat Willy dat geld niet écht nodig heeft, besloot hij zijn pensioen aan zijn kinderen te geven. Eén ding was hij wel even uit het oog verloren, zijn boekhouder wees Willy erop dat hij uiteraard ook belastingen op dat pensioen moet betalen. Dat Willy Sommers een gelukkig man is, daar twijfelt niemand aan. Volgende week vrijdag brengt de zanger zijn nieuwe cd “Sommers Of 69” uit, een album met Vlaamse versies van hits uit 1969, de beginperiode van de zanger.

advertentie