15 °C Antwerpen, BE
zondag 15 november 2020
15 °C Antwerpen, BE
zondag 15 november 2020

Bioscoopuitbaters met handen in het haar

Mondmaskers maken rendabele bioscoopuitbating onmogelijk”

De Belgische bioscoopuitbaters begrijpen en zijn solidair met de beslissing om het dragen van mondmaskers – voor de veiligheid van hun bezoekers en hun personeel – te verplichten op openbare plaatsen waar mensen zich in menigte verplaatsen.

De beslissing daarentegen van de overheid om – één week na de heropening en zonder enig overleg met de sector – het dragen van mondmaskers te verplichten in bioscoopzalen tijdens de projectie van een film, heeft voor een daling van het bioscoopbezoek met meer dan 25% gezorgd ten opzichte van vorig weekend en met 80% ten opzichte van hetzelfde weekend in 2019. Ook al is het toegelaten om het masker uit te doen om een hapje en een drankje te consumeren tijdens de film, is de consumptie ervan eveneens ernstig verminderd. Een bioscoop rendabel uitbaten was reeds bijzonder moeilijk onder de eerder opgelegde restricties (fysieke distancing van 1,5 meter + maximaal 200 bezoekers, hetgeen neerkomt op een daling van de zaalcapaciteit met ongeveer 70%), maar wordt met deze bijkomende maatregel effenaf onmogelijk.

Op sociale media blijkt dat de bioscoopbezoeker niet begrijpt dat hij in de bioscoopzaal, waar er rondom hem niemand op minder dan 1,5 meter van hem zit en waar er niet gesproken wordt tijdens de film, eveneens verplicht is om zijn mondmasker op te houden. Het onbegrip wordt alleen maar groter wanneer hij daarna naar een café of restaurant – waar mensen zich verplaatsen en met elkaar praten – niet meer verplicht is een mondmasker te dragen.

België is het enige land in Europa waar er een dubbele veiligheidsmaatregel – én fysieke distancing én het dragen van een mondmasker – geldt. Landen als Frankrijk en het Groot-Hertogdom Luxemburg verplichten het mondmasker eveneens in publieke ruimten, maar laten toe dat het mondmasker voor de duur van de film afgezet wordt om de bioscoopbezoeker op een comfortabele manier te laten genieten van de film.

De leden van de Federatie van Cinema’s van België vragen dat de Nationale Veiligheidsraad vanaf woensdag de beslissing om mondmaskers ook tijdens de duur van de film te verplichten herbekijkt, zoals in de Horeca, om te vermijden dat nog meer exploitanten binnenkort hun deuren zullen moeten sluiten.

Binnenkort start Entertainment Today met een (wekelijkse) nieuwsbrief. Mis dit niet en schrijf je nu meteen in!

* verplicht in te vullen
Entertainment Today