15 °C Antwerpen, BE
maandag 24 juni 2024
15 °C Antwerpen, BE
maandag 24 juni 2024

Jan Verheyen: “Het was toen al een jungle”

Foto: VTM

Afgelopen zomer vonden de opnames plaats van ‘Bittersweet Sixteen’. Het is de nieuwste film van Jan Verheyen en zijn vrouw Lien Willaert. Het scenario is van hun vijftienjarige dochter Anna. De film vertelt het verhaal van Lotte, een meisje dat een moeilijk jaar achter de rug heeft en wordt gepest door het populairste meisje van de klas. Lotte haar zelfbeeld raakt beschadigd en ze voelt zich niet goed in haar vel. Een hedendaags thema, waarin menig jongeren zich in zullen herkennen. Het genre van een echte, moderne, tienerfilm is hier in België nog niet zo populair, maar daar hoopt de familie Verheyen verandering in te brengen.

Ook Anna herkent zich in het personage van Lotte. Op haar veertiende kreeg ze te maken met een subtiele vorm van pesten. Iets waar de tiener heel erg onder geleden heeft en waardoor haar zelfbeeld enorm werd aangetast. “Toen we met de jonge cast op bootcamp gingen, heb ik gemerkt dat een aantal dingen niet veranderd zijn in al die jaren. Toen ik in mijn puberteit zat (jaren 70), dan was de middelbare school ook al een jungle. Je verlaat je veilige cocon van het lager onderwijs en je komt in een wereld terecht met zijn eigen, vaak ondoordringbare, codes. Je belandt op een punt dat je moet kiezen: ga ik pesten, word ik gepest of blijf ik in het veilige midden”, vertelt Jan in Primo. Dat zijn slechts enkele vragen waarmee elke tiener komt te worstelen en waar ook Jans dochter Anna lange tijd mee heeft geworsteld.

Jan beseft dat er heel wat tieners meer gepest worden door de komst van sociale media. “Je vindt nergens nog rust.” Ook het gemend onderwijs heeft een grote invloed gehad op de levens van elke tiener. “Ik zat op een jongenscollege en pesten betekende toen boekentassen verstoppen, uitkieperen of een bal in iemands gezicht schoppen tijdens de turnles. Nu gaat pesten veel verder dan dat. En onderschat meidenvenijn niet”, grijnst hij. Ondertussen voelt Anna zich terug beter in haar vel en heeft ze haar eigen identiteit verder kunnen ontwikkelen. Met de film wil Anna haar verhaal en dat van vele jongeren vertellen. “Maar we wilden geen film maken, waarin met het vingertje werd gewezen van ‘pesten is slecht’. We wilden gewoon een leuke film maken’, aldus Anna Verheyen.

‘Bittersweet Sixteen’ is te zien in de bioscoop vanaf 22 december 2021.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today