4 °C Antwerpen, BE
donderdag 25 april 2024
4 °C Antwerpen, BE
donderdag 25 april 2024

Kippenvelmomenten voor Piet Huysentruyt in Die Huis

Piet Huysentruyt
© VRT/Eén

Piet Huysentruyt wordt door Eric Goens opgehaald in het Zuid-Afrikaanse Franschoek, waar hij zijn ‘Likoké on tour’ pop-up restaurant heeft geopend. Van daar rijden ze naar Die huis en is er het eerste van vele kippenvelmomenten.

Piet wordt verwelkomd met een nummer van Rage Against The Machine, “Fuck you, I won’t do what you tell me.” Ik zal niet doen wat je me zegt. De toon voor de komende 24 uur is gezet. “Het geeft perfect weer wie ik ben.” 

Ik heb mezelf meer onder controle

De tv-kok heeft de reputatie een nijdige, koppige man te zijn die de controverse niet schuwt. Niet toen hij in zijn restaurant de gasten kreeft met varkensoren voorschotelde of toen hij de wind van voren kreeg wanneer hij live op televisie een levende kreeft de poten uittrok. Of toen hij weer eens een collega schoffeerde of een boude uitspraak deed over de Michelin-inspecteurs. Hoe kijkt de chef vandaag terug op die controverses ? En wat hebben we geleerd vandaag? “Ik ben diplomatischer geworden. En ik moet eerlijk zeggen: ik ben daar fier op. Dat ik mezelf meer onder controle heb.”

Maar in deze aflevering leren we ook een andere Piet kennen. In de tv-kamer bijvoorbeeld met de filmpjes van pa en ma Huysentruyt in Congo. Ze hadden er een koffieplantage, maar bij de onafhankelijkheid is de familie Congo moeten ontvluchten. Het is nog altijd met een krop in de keel als Piet over die periode spreekt en denkt aan hoe zijn vader gekrenkt is teruggekeerd naar België. Het is het onverwerkte verleden van de familie Huysentruyt. Het heeft de familie getekend, het heeft Piet getekend.

Afscheid van Bomma Huysentruyt

Tijdens zijn 24 uur in Die huis is de moeder van Piet nooit ver weg. Maar op dat moment is  Bomma Huysentruyt ziek. Piet vertelt dat hij vreest dat zijn moeder de uitzending van Die huis niet meer op televisie zal zien. Ze is inderdaad kort na de opnames overleden. Deze aflevering ziet Piet dan ook als een afscheid en eerbetoon aan haar.

Piet onthult ook dat hij zich lang heeft afgevraagd of zijn perfectionistisch trekje niet zijn ondergang zou worden. “Ik heb het gehad. Een depressie. Niemand heeft het geweten, maar ik heb het wel gehad.” Dit perfectionisme was bijna onleefbaar voor wie met hem werkte. Speciaal voor hen heeft Piet vandaag een verrassende boodschap.

Het strafste kookprogramma

En dan komt het hoofdgerecht. Als Piet terugkeert van een korte middagwandeling tussen de wijnranken wacht hem opnieuw een verwelkoming. “Hallo chef,” klinkt het.  Het is collega-kok Jeroen Meus die hem opwacht. Piet is volledig van de kaart. 

De beide koks maken van Die huis het strafste kookprogramma ooit. Het respect voor elkaar is enorm groot. “Jeroen is mijn enige echte opvolger en die staat daar. Je weet eigenlijk niet hoe gelukkig je me gemaakt hebt daarmee. Het zijn constant kippenvelmomenten geweest de voorbije 24 uur.”

Die Huis: dinsdagavond 4 december om 20u40 op Eén.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today