13 °C Antwerpen, BE
vrijdag 13 november 2020
13 °C Antwerpen, BE
vrijdag 13 november 2020

‘La Vie Est Brel’ dit najaar in Kursaal Oostende!

Jacques Brel

Op 9 oktober zal het exact 40 jaar geleden zijn dat Jacques Brel overleed. In die week, op vrijdag 5 oktober, brengt het Kursaal Oostende een unieke hommage aan misschien wel de belangrijkste artiest die België ooit heeft gekend. 

Olivier Laurent brengt als vocalisator samen met twee muzikanten het weergaloze verhaal van de muziek en de mens, en bovenal de ziel van Jacques Brel weer tot leven. Want een vocalisator doet meer dan een stem imiteren, hij geeft ook de ziel van de zanger een stem.

Olivier Laurent, die trouwens Oostendse roots heeft, staat momenteel maandenlang in een uitverkochte theaterzaal te Parijs en wordt gezien als de beste man op deze planeet om de nummers van Brel te vertolken.

Brel en Oostende

Dat de Jacques Brel Hommage in Oostende staat is geen toeval. Jacques Brel zeilde graag, zijn vaarbrevet haalde hij in Oostende. Bovendien lag zijn beroemde zeiljacht ‘Askoy II’ er enkele jaren te wachten op de restauratie. Op de Oostendse kaaimuren vindt men tevens de geschilderde muzieknoten terug van ‘Mijn vlakke land’, één van de bekendste nummers van Jacques Brel.

Later zorgde Brel voor een politieke controverse toen hij het lied ‘La…la…la…’ bracht in het Kursaal. Het lied viel niet in de smaak bij de toenmalige Volksunie en men nam vice-premier Willy De Clerck op de korrel die iets te enthousiast was bij de vertolking ervan.

Laurent en Oostende

Maar niet alleen Brel heeft tig linken met de stad, ook Olivier Laurent heeft een aparte band met Oostende. Laurents grootmoeder en haar ouders hadden verschillende apotheken in Oostende onder de naam De Pratere. Tot hun cliënteel behoorden James Ensor en Leon Spilliaert die hun aankopen deden met de gift van een schilderij. Deze schilderijen zijn nog steeds in het bezit van de familie! Olivier bezocht zijn grootmoeder meermaals in Oostende, en herinnert vooral de bezoekjes aan de Vismarkt.

Olivier keerde nog vaak terug, eerst om Gilbert Bécaud te zien, en in 2014 om in het voorprogramma op te treden van Patricia Kaas waarmee hij een ganse tournee mee ging tot in de l’Olympia van Parijs. Olivier scoorde in kranten betere recensies dan Patricia zelf, waardoor dit ook de laatste gezamenlijke tournee werd.

Praktisch

Binnenkort start Entertainment Today met een (wekelijkse) nieuwsbrief. Mis dit niet en schrijf je nu meteen in!

* verplicht in te vullen
Entertainment Today