18 °C Antwerpen, BE
woensdag 29 mei 2024
18 °C Antwerpen, BE
woensdag 29 mei 2024

Sven De Ridder nu echt op eigen benen

sven de ridder company creme galace oorlog premiere
© Tom Bergs

Nadat hij zowat een half jaar geleden afscheid nam van zijn vaste stek ’t Echt Antwaarps Teater, staat Sven De Ridder sinds donderdagavond 12 juli helemaal op eigen benen. In theater Elckerlyc in Antwerpen vond immers de première plaats van ‘De Crème Glace Oorlog’, de allereerste komedie van de Sven De Ridder Company.

‘Ik straal. Het is een hele bevalling geweest, maar wel eentje die op de première heel vlot is gegaan‘, glunderde schrijver, regisseur en acteur Sven De Ridder na afloop. ‘Dat heeft natuurlijk alles te maken met de zeer enthousiaste reacties van het publiek. Ik kon mij geen betere start van De Crème Glace Oorlog inbeelden.‘ In het stuk krijgt vast ijsventer Pierre Pistache (Jan Van Dyke) vanuit het niets plots een ander ijskraam naast hem. Dat van de Italiaanse ijsverkoper Roberto Montana (Sven De Ridder). Hoewel Pistache zijn plaats in het park al ruim 25 jaar bezit, moet hij plots concurrentie van een ander gunnen. Dat hem dat allesbehalve zint, daar kan je van op aan. Zeker als Pistache zijn ijsjes verkoopt aan 2,50 euro per bol en de nieuweling amper 2 euro per bol vraagt. Voor veel oren klinkt het verhaal ietwat bekend, zij het dan in een andere provinciehoofdstad.

Echte ijsjesoorlog in Antwerpen

‘Ik denk dat het inderdaad duidelijk is dat het woordje “oorlog” verwijst naar de ware Neuzekes-oorlog in Gent‘, steekt De Ridder het niet onder stoelen of banken. ‘Wat betreft de crème-glace, de ijsjes dus, ben ik het iets dichter bij huis gaan zoeken. Acht jaar geleden heeft zich zo’n tafareel afgespeeld in het Middelheimpark in Antwerpen. Dat is me altijd wel bijgebleven en heeft me zeker geïnspireerd om dit stuk te schrijven. Wie nog interesse heeft om te komen kijken naar onze versie van die oorlog, kan nog tot 19 augustus terecht in theater Elckerlyc in Antwerpen.’

Terwijl Sven De Ridders personage Roberto Montana het vooral zelf moet zien te redden, kan Jan Van Dyke als Pierre Pistache op meer hulp rekenen. Eerst en vooral van zijn eigen vrouw Isabelle (Leen Dendievel), maar ook van de Wilrijkse districtburgemeester (Luc Verhoeven) en stadsarbeider Dave (Brik Van Dyck). Ondanks verwoedde pogingen van Pistache om zijn concurrent het leven zuur te maken, wilt Montana van geen wijken weten.

Tweede stuk in december

Wie al tickets heeft voor ‘De Crème Glace Oorlog’ en toch al wilt aftellen naar een volgende show, moet beslist december vrijhouden in de agenda. Rond de kerstperiode speelt de Sven De Ridder Company er immers het stuk ‘Krakers onder de kerstboom’. Veel kan of wilt Sven De Ridder er voorlopig nog niet over kwijt. ‘Ik kan wel al zeggen dat Herman Verbruggen, Nicoline Hummel, Mieke Laureys, Brik Van Dyck en ikzelf daarin zullen meespelen.’

Praktisch

‘De Crème Glace Oorlog’ speelt nog tot en met 19 augustus in theater Elckerlyc in Antwerpen. Tickets kosten tussen de 22,50 en 30,50 euro en zijn te bestellen via de website van Theater Elckerlyc.

Foto’s

Entertainment Today was donderdag aanwezig op de première in Antwerpen. Onze fotograaf hield er halt voor de rode loper, om er de aanwezige Bekende Vlamingen te spotten. Die foto’s zijn naar goede gewoonte terug te vinden op onze Facebook-pagina.

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today