12 °C Antwerpen, BE
maandag 20 mei 2024
12 °C Antwerpen, BE
maandag 20 mei 2024

Uitgezonderd Theater brengt mythische Slisse & Cesar terug naar het theater!

Slisse en Cesar
© Christof Desmedt

Van televisie naar theater, van theater opnieuw naar televisie en nu opnieuw te zien in theater: de iconische Slisse en Cesar blijven duidelijk populair.  Uitgezonderd Theater besloot de twee boezemvrienden van onder het stof te halen en ze te laten herleven in het sfeervolle Theater Elckerlyc in Antwerpen; waar de première zondagnamiddag plaats vond.  

Slisse en Cesar maakten in 1977 hun entree op de toenmalige BRT. De reeks van Jos Gevers en Jeroom Verten  – één van de eerste reeksen op televisie die in het Antwerps werden verolkt – werd een instant succes die wekelijks heel wat kijkers aan de buis wist te kluisteren.

Het verhaal speelt zich af in 1958 en draait rond de vriendschap tussen de rijke verzekeringsmakelaar Sander Slisse (gespeeld door Ward De Ravet) en de simpele Cesar (Jan Reussens). Andere iconische personages zijn Slisses vrouw Melanie (Ann Petersen), zijn zonen Rik (David Davidse) en Jan (vertolkt door een piepjonge Karel Vingerhoets), zijn dochter Tinneke (Ingrid De Vos) en de facteur (Alex Wilequet) die om zijn druppel jenever komt bedelen.

De serie werd door Gaston & Leo ook bewerkt tot een toneelstuk, waarin andere acteurs naast zijzelf, de rollen op zich namen.  VTM bracht de reeks tussen 1996 en 1999 opnieuw op het scherm; weliswaar met een andere cast en andere verhalen.

Sven De Ridder en Warre Borgmans: geduchte concurrentie voor Ward De Ravet en Jan Reussens

Slisse en Cesar
© Christof Desmedt

Van Uitgezonderd Theater zijn we het ondertussen gewoon dat ze klassiekers in een nieuw jasje steken en die op een frisse manier naar het theater brengen.  Dat wilden ze ook doen met Slisse en Cesar en daar zijn ze wat ons betreft glansrijk in geslaagd.

Dat is mede de verdienste van een schitterende cast waar Warre Borgmans (Cesar) en Sven De Ridder (Slisse) een niet onbeduidend aandeel van uitmaken.  Deze twee topacteurs slagen erin om Ward De Ravet en Jan Reussens te doen vergeten.  Bij de remake die VTM destijds op de buis bracht en waar Walter Rits en Walter Smits de rollen van het iconische duo op zich namen, misten we een beetje de magie tussen de boezemvrienden.  We vreesden ervoor dat dit ook hier weer het geval zou zijn, maar al na een paar minuten werden we samen met de rest van het publiek opgeslokt door het verhaal en meegezogen in de tijd van weleer. De Ridder en Borgmans zijn een Slisse en Cesar waar Ward De Ravet en Jan Reussens  hartelijk om gelachen zouden hebben.

Ook alle hulde voor Vicky Florus, Greet Rouffaer, Dirk Lavrysen, Leen Dendievel, Juan Gerlo, Joyce Beullens en Pieter Casteleyn die de cast helemaal compleet maken en op hun eigen manier hun invulling gaven aan de iconische figuren van Valerie, de facteur, Joe, Rik, Tineke, meneer ‘doktoor’ en  Madame Flour.

Veel hulde voor Greet Rouffaer die Madame Flour – dé legendarische Madame Flour – tot leven wist te brengen.  Het Antwerpse accent, afgewisseld met het Franse bourgeoisie-accentje zorgden bij momenten voor dat de lachsalvo’s door de zaal schoten.  Ook meid Valérie, gespeeld door Leen Dendievel,  verdient een woordje van hulde.  Leen kan zich tijdens het stuk tenvolle in het West-Vlaams uitleven en dat zorgt voor hilarische dialogen!

Regisseur Stany Crets heeft – dat moet je hem zeker nageven – zijn uiterste best gedaan om het geheel te laten kloppen en zo vertrouwd mogelijk neer te zetten.  “Geen sinecure”, vertelt Stany Crets, “deze personages zijn zo gekend bij het Vlaamse publiek, dat we heel zorgvuldig moesten omgaan met de casting. Alles moest kloppen. En vooral dat retro-gevoel en die bijhorende humor die zo typerend zijn voor ‘Slisse en Cesar’. Als publiek ben je als het ware supporter van deze bijzondere vriendschap tussen ‘Slisse en Cesar’, dus het moet juist zitten.”

Je moet het gezien hebben

Slisse en Cesar
© Christof Desmedt

Wie de afspraak met het onafscheidelijke vriendenduo niet wil missen, zal snel moeten zijn.  Slisse en Cesar speelt slechts drie weken in Antwerpen.  Theaterliefhebbers die houden van deze nostalgische stukken, zullen bij Slisse en Cesar hun hartje kunnen ophalen.  Slisse en Cesar zijn  helemaal terug van weggeweest; met dank aan een schitterende cast én een regisseur die met het nodige respect voor het originele stuk, de tijd van toen in een modern jasje wist te stoppen!

Praktisch

  • Waar? Elckerlyc Theater – Frankrijklei 85-87 te Antwerpen
  • Wanneer? van 2 maart 2018 tot 18 maart 2018
  • Tickets en info: www.uitgezonderd.be

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today