5 °C Antwerpen, BE
donderdag 25 april 2024
5 °C Antwerpen, BE
donderdag 25 april 2024

‘Zoutelande’ van BLØF is meest succesvolle Nederlandstalige single. Waarom geen nominatie voor Zomerhit?

Blof
© Sony Music

‘Zoutelande’ van BLØF is nu al de meest succesvolle Nederlandstalige single ooit.  Het nummer brak in Nederland het record dat Marco Borsato met ‘Rood’ vestigde.  Toch werd de groep niet genomineerd voor de Zomerhit van Radio 2. Opvallend.

‘Zoutelande’ van BLØF feat. Geike Arnaert was de afgelopen maanden niet weg te denken op de radio.  Het nummer beheerst al wekenlang de hitlijsten in Vlaanderen en Nederland en steekt wat dat betreft Marco Borsato’s ‘Rood’ helemaal voorbij.  In Nederland staat ‘Zoutelande’ nu al 36 weken in de Mega Top 50. De hit van Marco Borsato was 11,5 jaar lang het meest succesvolle Nederlandstalige nummer bij onze noorderburen, maar moet nu dus de duimen leggen voor Zoutelande.

Ook in Vlaanderen is het nummer razend populair.  ‘Zoutelande’ stond deze maand voor de 21ste week op rij op nummer één in de Vlaamse ultratop 50.  Het stak hierdoor het nummer Horizon van Tourist LeMC feat. Spiritually Wally voorbij, dat met 20 weken het vorige record in handen had.

Opvallend afwezig bij Zomerhit

Maar ondanks dat succes in Nederland en België is ‘Zoutelande’ de grote afwezige bij de genomineerden voor de Radio 2 Zomerhit.  Dana Winner, Niels Destadsbader, Gene Thomas, Belle Perez,… het zijn artiesten die wel voorkomen in het lijstje, maar BLØF is – raar maar waar –  de grote afwezige.  Wij vragen ons af hoe een dergelijk populair nummer kan ontsnappen aan de aandacht van het publiek én aan dat van Radio 2.  Het populairste Nederlandstalige nummer ooit werd niet genomineerd voor een Zomerhittrofee en dat roept toch heel wat vragen op bij de sérieux van het hele Zomerhitgebeuren.

Meer nog: als we ons oog verder laten dwalen op de andere categorieën wordt het helemaal hallucinant: Karen Damen die genomineerd wordt voor ‘beste doorbraak’, dat kan nog enigszins begrepen worden, maar wanneer diezelfde naam opduikt in de categorie ‘beste solo-artiest’, dan vragen we ons toch af of Vlaanderen zo nauwdenkend is dat Karen Damen ook maar genomineerd wordt als solo-artiest.

“Het nummer kwam wel degelijk in aanmerking, maar de band kan niet aanwezig zijn op de uitreiking op 12 augustus en dat is een vereiste. Zeer spijtig”, verklaart Hans Van Goethem van de VRT.

BLØF zelft lijkt het allemaal niet zo erg te vinden.  “Het is best grappig dat jullie ‘Zoutelande’ als een zomerhit beschouwen, want eigenlijk speelt het zich af in de winter. En wat we nu beleven, is op zich al het mooiste wat we ons konden wensen.”

Schrijf je hier in voor de gratis dagelijks nieuwsbrief van Entertainment Today.

* verplicht in te vullen
Entertainment Today