De Komedie Compagnie maakt al 10 jaar een ernstige zaak van humor!

10 jaar De Komedie Compagnie
© Christof Desmedt

Acteur Dirk Van Vooren en zijn ‘compagnion de route’ Nico Warrinnier hadden zaterdag wat te vieren.  Op 18 augustus 2008 hielden ze ‘hun kindje’, De Komedie Compagnie, boven de doopvont.  10 jaar later is het gezelschap een begrip in de theaterwereld en was een feestje dus op zijn plaats!

Place to be was het Plaasj Kaffee in Antwerpen. Heel wat acteurs en actrices, creatives en regisseurs die de afgelopen tien jaar samengewerkt hebben met De Komedie Compagnie, waren zaterdag afgezakt om er samen met ‘founding fathers’ Dirk Van Vooren en Nico Warrinnier de verjaardag te vieren van het gezelschap.

Nico Warrinnier en Sien worden trotse ouders – © Christof Desmedt

Dirk Van Vooren richtte het woord tot zijn gasten: “10 jaar geleden begonnen we aan een groot avontuur. We begonnen er aan met een blind enthousiasme én een klein hartje. Gelukkig kregen we veel steun van mensen die in De Komedie Compagnie geloofden.  Gaandeweg zijn er heel wat collega’s op onze kar gesprongen en daar kunnen we alleen maar blij en fier om zijn.”

Zwanger én jarig

Dirk Van Vooren had zelfs nog een kleine primeur voor zijn aanwezige gasten; ééntje die niets met theater te zien heeft: compagnon de route Nico en zijn vriendin Sien worden binnenkort trotse ouders van een eerste kindje!  

Onder de aanwezigen ook Ivo Pauwels.  Hij stond in Theater Elckerlyc meermaals als Nonkel Jef op de planken.  Gisteren was voor hem een zeer bijzondere dag, want Ivo bereikte de gezegende leeftijd van 80 lentes! Een feit dat bij de aanwezigen spontaan een applaus wist te ontlokken. 

De Komedie Compagnie in cijfers

Anno 2018 kan De Komedie Compagnie schitterende cijfers voorleggen.  Zo bracht het gezelschap 23 theaterproducties op de planken waardoor meer dan 60 verschillende acteurs hun ding konden doen voor het publiek.  And last but not least: “Meer dan 250 000 bezoekers zochten het theater op.  Daarmee overstijgen we zelfs het succes van Studio 100’s 40-45,” grapte Dirk Van Vooren.   

Britt Van Der Borght en Anke Helsen - © Christof Desmedt
Britt Van Der Borght en Anke Helsen – © Christof Desmedt

De toekomst tegemoet!

Dirk en Nico kijken ook reikhalzend uit naar de toekomst.  Om die toekomst te belichten, hadden ze regisseurs Stany Crets en Christophe Ammeye uitgenodigd om twee nieuwe produkties van De Komedie Compagnie toe te lichten.  

‘Ene gast, twee bazen’, vanaf 9 november in Theater Elckerlyc

“Eigenlijk is deze komedie gebaseerd op Carlo Goldoni’s theaterklassieker uit de achttiende eeuw, ‘Knecht van twee meesters’. Een typisch stijlvoorbeeld van de Commedia dell’Arte,” zegt Stany Crets. “Theaterrecensenten waren wereldwijd laaiend enthousiast over deze eigentijdse versie. ‘One man, two guvnors’ kreeg talloze nominaties en prestigieuze theaterprijzen en is nu eindelijk in Antwerpen te zien in een Vlaamse bewerking.”

De cast van 'Ene gast, twee bazen' - © Christof Desmedt
De cast van ‘Ene gast, twee bazen’ – © Christof Desmedt

De Vlaamse versie speelt zich af in de vroege jaren ’60 op Linkeroever in Antwerpen waarbij een jonge gast werkt voor twee totaal verschillende bazen die dit niet weten van elkaar. Wat volgt is een heerlijke komedie waarin allerlei bizarre personages opduiken tot grote verwarring van het sympathieke hoofdpersonage. Het publiek krijgt een hilarische, feestelijke voorstelling voorgeschoteld, vol humor, prachtige decors en vrolijke muziek.

Voor ‘Ene gast, twee bazen’, wist Stany een topcast te strikken: Sven De Ridder, Walter Baele, Koen Van Impe, Ludo Hellinx, Kevin Bellemans, Anouck Luyten, Laurenz Hoorelbeke, Shana Pieters, Eric Baranyanka, Sven  Tummeleer en Jasmine Jaspers zullen te zien zijn in dit schitterende nieuwe theaterstuk.

Tot slot had Stany nog lovende woorden voor Dirk en Nico: “Een paar jaar geleden werkte ik voor het eerst voor De Komedie Compagnie.  Oprecht waar: in mijn hele carrière ben ik zelden zo’n warm ‘huis’ tegen gekomen als dat van Nico en Dirk.  Werken voor hen is altijd een beetje ‘thuis komen’.”

’t Schoon Verdiep, vanaf 26 april 2019 in Theater Elckerlyc

Regisseur Christophe Ammeye liet dan weer zijn licht schijnen op ’t Schoon Verdiep. Deze bewerking en tegelijk nieuwe creatie, gebaseerd op de originele klucht ‘Out of order’ uit 1990 en geschreven door de Engelse komedieschrijver Ray Cooney, is voor het eerst in Vlaanderen te zien. 

De cast van 't Schoon Verdiep - © Christof Desmedt
De cast van ’t Schoon Verdiep – © Christof Desmedt

De actie vindt plaats in Antwerpen in een hotelsuite (of schoon verdiep) van een chique hotel en draait om een gevonden lijk veroorzaakt door een defect schuifraam. Mocht dat lijk niet uit het raam van de suite hangen, dan zou de nacht gevuld zijn met gelach, drank en seks. Maar gelukkig is er nog altijd de persoonlijke assistent van de burgemeester, die de verkeerde man op de juiste plek is om de puinhoop op te ruimen, letterlijk en figuurlijk! Want aan het eind van de dag heeft de burgemeester een reputatie hoog te houden. Al zal het een hele uitdaging worden om dit waar te maken…

Ook dit stuk kan rekenen op de steun van heel wat bekende acteurs: Dirk Van Vooren, Roel Vanderstukken, Manou Kersting, Karel Deruwe, Ivo Pauwels, Jits Van Belle, Christophe Stienlet, Jeron Dewulf en Jan Van den Bosch zullen door hun schitterende acteerprestaties weer de nodige lachsalvo’s door de zaal jagen.

Memorabele dag

Na de toespraken mocht iedereen aanschuiven voor een heerlijke barbecue, lekkere drankjes en een feesttaart die werd aangesneden door Nico en Dirk in het bijzijn van heel wat enthousiaste acteurs en actrices.  Wendy Van Wanten, Dirk Lavryssen, Kadèr Gürbuz, Ivo Pauwels, Jan Van Dycke, Diana Moore, Peter Bulckaen,… ze waren er allemaal om het glas te heffen op deze mijlpaal. 

Wendy Van Wanten was destijds te zien in 'Oscar' - © Christof Desmedt
Wendy Van Wanten was destijds te zien in ‘Oscar’ – © Christof Desmedt

Het werd een dag om niet snel te vergeten en waarbij de basis werd gelegd om zeker nog 10 jaar aan het Komedie Compagnie-verhaal toe te voegen!  20 jaar De Komedie Compagnie: Dirk, Nico en hun gevolg hebben er alvast veel zin in!

advertentie