Magistrale Patrick Onzia geeft Nonkel Jef glanzend tintje

nonkel jef elckerlyc theater
© Tom Bergs

Op Boer Charel na, moet Nonkel Jef zowat de meest ongemanierde boer van Vlaanderen zijn geweest. Niet minder dan 175 keer hield hij tussen 1995 en 2001 enkele honderdduizenden Vlamingen aan de beeldbuis gekluisterd voor een nieuwe aflevering op zijn boerderij. Sinds enkele jaren gaat Ivo Pauwels gewoon door met zijn personnage, zij het wel op het theater. Vrijdagavond ging de nieuwe show ‘Nonkel Jef en de verloren zoon’ in première in Theater Elckerlyc in Antwerpen.

Aan het vertrouwde concept werd niets gewijzigd en ook het alom gekende decor is zowat volledig aanwezig op de scène. Al kregen sommige dragende rollen in vergelijking met de televisieserie wel een nieuwe acteur mee. Zo werd de rol van Zotten Dré ingevuld door Patrick Onzia, gaf Dirk Lavrysen gestalte aan Sander Linke (in de reeks gespeeld door de in 2014 reeds overlijden Bob Stijnen) en nam Diana More de rol van ‘Tante’ Magda op zich. Die laatste rol werd in de televisiereeks dan weer gespeeld door Nicole Laurent, die gelijklopend met de theatertournee van Nonkel Jef ook te zien is in de huidige productie van ’t Echt Antwaarps Teater.

Het verhaal

Het leven op de boerderij van Nonkel Jef en nichtje Odette gaat eigenlijk nog steeds zijn zelfde gangetje. Sander woont intussen zowat in bij de boer en Zotten Dré is dan weer bezig met het opruimen van de stallen. Tot Jef Melkenbeek plots het bezoek krijgt van zakenman Van Gompel. Samen met zijn rosse landmeter heeft hij het plan opgevat om de boerderij in Ginderbos op te kopen en er een nieuwe bestemming aan te geven. Al lijkt het geweten van de rosse landmeter wel te knagen. Maar… kennen we die man niet ergens van?

Bekende personnages

Fans van het televisieprogramma moeten alvast niet wanhopen, alle personnages komen opnieuw met dezelfde karaktertrekken op de scène alsof we dat niet anders gewoon zijn. Want naast de eerste opgesomde acteurs, zijn natuurlijk ook Luc Verhoeven, Linda De Ridder én uiteraard Ivo Pauwels nog steeds te zien in het stuk. Een stuk dat door Patrick Onzia een meer dan extra dimentie krijgt. Of het nu gaat om een spaghetti te eten, een oneliner ertussen te gooien of gewoon, waarom niet, een podiumdoek open en dicht te doen… Als Zotten Dré doet Onzia dat op meer dan schitterende wijze.

Praktisch

‘Nonkel Jef en de verloren zoon’ is nog op tot 15 april te zien in Theater Elckerlyc in Antwerpen en trekt van 21 april tot en met 31 mei op tournee door Vlaanderen. Het houdt onder meer halt in Hasselt, Mol, Heist-op-den-Berg, Tienen, Gent, Mechelen en Scherpenheuvel. Alle info vind je uiteraard op http://www.nonkeljefinhettheater.be/.

advertentie