Bert Gabriëls: “Diversiteit sterkte van dit Maanrock”

© Tom Bergs

Zaterdag stond de alweer tweede dag van Maanrock 2018 op het programma in de Mechelse binnenstad. Op het hoofdpodium onder meer ’t Hof van Commerce, Millionaire en Discobar Galaxie, terwijl op de IJzerenleen dan weer Dave Lambert en Peter Luts aan de draaitafels stonden. En dan was er nog onder meer stand-up comedian Bert Gabriëls, die omstreeks negen uur op het zijpodium aan de Cultuurmarkt stond.

‘Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik zelf niet echt een festivalganger ben en ik heb dus ook geen mening over wat nu een goed of slecht festival is. Ik vind wel dat Maanrock een eigen karakter heeft, met een programmatie waar je voor zowat alles terecht kunt. Soms is het misschien wat raar om al die verschillende namen en stijlen zo bij elkaar te zien staan, maar altijd zie je wel dat er een zekere structuur in zit. Achteraf gezien klopt het ook en is het niet onlogisch dat de affiche zo werd ingevuld. Die diversiteit lijkt me dus zeker wel de sterkte van Maanrock. Zo zie ik het alleszins, want zoals gezegd ben ik geen echte festivalganger,‘ vertelde Gabriëls ons voor aanvang van zijn show in Mechelen.

Experiment

Ook voor een echte Mechelaar als Bert Gabriëls was het toch even de wenkbrauwen fronsen toen hij de vraag kreeg om op te treden op Maanrock. ‘Ik zie dit meer als een experiment. Als het achteraf gezien door de mensen niet goed onthaald blijkt te zijn, dan kan ik er zeker vrede mee nemen,‘ vindt hij. ‘Pas op, ik vind het geweldig dat ik hier mag staan. Ik ben zelf een Mechelaar en de affiche wordt jaar na jaar beter. Ik liet in het verleden al eens verstaan zeker wel eens op een affiche te willen staan, maar achteraf bekeken is dat eigenlijk helemaal niet evident. Eén van de bepalende factors is uiteraard het geluid. In comedy is het soms belangrijk dat er stiltes vallen. Dan is het eventuele achtergrondgeluid van een ander podium wel cruciaal. Precies om die reden, treed ik ook al heel lang niet meer op op kermissen. Omdat je nooit echt op voorhand weet of je het publiek kunt bereiken.’

Vroeg opstaan

Toch wou de comedian niets aan het toeval overlaten en stond de wekker al vroeg. ‘Ik ben vroeg begonnen om een set samen te stellen met een mix van alles wat ik tot nu toe al heb. Een mix waarvan ik hoop dat die het best geschikt is voor deze situatie. Veel korte grappen, niet te ingewikkeld, geen te lange verhalen, dat lijkt me werkbaar voor dit publiek. Het is geen totaalspektakel, maar meer een echte pure stand-up’, vertrouwde hij ons toe. Wie na het optreden toch de smaak te pakken kreeg, of gewoon niet op Maanrock geraakte, die krijgt nog tot mei 2019 ruimschoots de kans om zijn schade in te halen. Zo lang nog tourt Gabriëls rond met zijn nieuwe show ‘Gelukzoeker‘, waarmee hij doorheen het hele Vlaamse land komt.

‘De show gaat uiteraard over geluk. Thematisch is het de meest consequente show die ik al gemaakt heb’, vindt hij. ‘Ik ontleed daarin hoe wij als mens denken over geluk en hoe we daarmee bezig zijn. Het is een toffe combinatie geworden tussen heel herkenbare dingen, het eerder kleine geluk en een soort bevrijdende comedy. Ik beloof mensen altijd als ze naar mij komen kijken, ze gelukkig zijn als ze buiten gaan. Tot hiertoe lijkt dat ook te werken.’

advertentie