“Vader is baas.” Dat citaat prijkt op de haard in de woning waarin Jan Verheyen samen met zijn gezin zijn intrek neemt op dinsdag 13 maart 2018.
In de slotaflevering van Groeten Uit keert hij terug naar 1975. Officieel ‘het jaar van de vrouw’, al merkt echtgenote Lien Willaert daar maar weinig van. Samen met hun 12-jarige dochter Anna en haar vriendin Madelief gaat het gezin op ontdekkingsreis naar het jaar dat ook voor Lien, die pas in 1976 het levenslicht zag, onbekend terrein is.
Bij Jan staat 1975 in het geheugen gegrift als het jaar waarin zijn favoriete film Jaws in de zalen kwam. Regisseur Steven Spielberg introduceert zo het begrip ‘zomerblockbuster’. ABBA domineert ondertussen alle hitlijsten en de Betamax van Sony, waarmee je tv-programma’s kan opnemen, is een feit. De garderobe van het gezin Verheyen bestaat in 1975 uit bruine en oranje tinten, plooirokjes, bloemenprints en velours broeken. Outfits die bij Jan in de smaak vallen. “Ik heb al zottere dingen gedragen”, klinkt het. “Ik vind dat mama er super goed uitziet en papa… van de oude tijd”, reageert Anna.
De tv-avond ‘van de oude tijd’ brengt programma’s zoals Terloops, The Six Million Dollar Man en Fawlty Towers. “Televisie was mijn venster op de wereld”, herinnert Jan zich nog. “Allemaal samen voor de buis met een schaal chips en Zwan-worstjes: dat had in al zijn oubollige aandoenlijkheid nog wel iets gezelligs.” Maar kunnen de programma’s van toen ook de jeugd van nu entertainen?
Anna en Madelief trekken ook grote ogen wanneer ze de authentieke typmachine en draaitelefoon ontdekken. Maar hoe werken die dingen ook alweer? Op zaterdagavond worden de smaakpapillen van Jan terug gekatapulteerd naar 1975. Op het menu staat duif, een gerecht dat onlosmakelijk verbonden is met zijn jeugd. “Mijn vader was duivenmelker. Duiven die consequent niet goed presteerden, eindigden in de pan.” Het is bezoeker Luc Appermont die samen met Bart Kaëll mee mag genieten van al dat lekkers. “De jaren 70 in persoon!”, volgens Jan. De laatste uren in 1975 brengt het gezin al scrabbelend door. “Dit smaakt naar meer”, besluit Jan. “Wanneer mag ik teruggaan naar het jaar waarin ik 18 was?”